Лицата на Пловдивския Куклен театър: Панайот Добрев – Понко

Панайот Добрев – Понко е емблематична фигура за пловдивския куклен театър и има зад гърба си изключително богата палитра от спектакли за деца и възрастни. От 43 години и досега той е на сцената и голяма част от ролите си е изиграл  пред очите на най-откровената публика – детската.

Първата си роля Понко получава в спектакъла за вледененото поточе, където има нелеката задача да върти един чекрък. Спомня си, че децата са останали очаровани от красивите декори и от водата на сцената. Актьорът разказва и за втората си роля – държал е две листенца и една къщичка цели 45 минути, като си е партнирал с Людмил Николов.

„През цялото време с него се сменяхме – ту аз държах листенцата, ту къщичката и после обратното докато ни омалеят ръцете“, разказва Добрев. В пиесата на Рада Москова „Бръмчилото“ пък е имал цели пет роли, при това с реплики.

Понко признава, че актьорския талант често му е помагал и в житейски ситуации. Случвало се е да вкарва гратис по няколко човека на представление, а преди години благодарение на работата в театъра заедно с актрисата Нина Сивинова се возят без пари в такси.

„Откраднаха чантата на Нина и се оказа, че нямаме нито една стотинка. Качихме се в колата и по време на пътя тя започна да се вайка, че някой я е обрал. След това се представи на шофьора, той от своя страна се зарадва, че вози дъщерята на великия Иван Сивинов и ни закара безплатно. Така се спасихме тогава“, разказва Понко.

Дългите години на сцената са съпътствани  и с много комични случки. Първият гаф, за който Понко се досеща, се е случил във Варна, където е играл Господ. Преди представлението, камбаната на църквата е ударила няколко пъти и актьорът шеговито е споделил на режисьора Петър Пашов, че това е знак.

Понко е трябвало да върви по една талпа, която в един момент се е свлякала под краката му, той се озовал в тъмното, и ударил главата си. „Изскочих много бързо, но една струйка кръв се стичаше по белите ми дрехи. Всички решиха, че това е част от представлението и последваха бурни овации. Никой не разбра, че това бе истински инцидент, който няма нищо общо със спектакъла“, разказва Понко.

Забавно премеждие Добрев е имал и в Холандия, където трупата е играла „Дон Кихот“ пред посланика и съпругата му. Актьорът е държал голяма дървена стълба, но в един момент без да усети полита, бута един голям прожектор, осветлението угасва, а самият той се стоварва точно в скута на жената на посланика. За щастие всичко се разминало без сериозни наранявания, а актьорът след това дори е гостувал на високопоставеното семейство.

Понко и колегите му често са си правили и смешни номера – заковавали са си обувките на сцената, наливали са алкохол вместо вода в чашите, приготвени за спектакъла, дори са си преправяли костюмите непосредствено преди да излязат на сцена.

Актьорът от сърце се радва на младите си колеги в театъра, които според него много бързо навлизат в работата и нещата на сцената се случват с лекота. „Аз съм от по-старата школа и съм много дисциплиниран, но се прекланям и пред младите, които кипят от енергия и желание да се занимават с изкуство“.

Освен актьор, Понко е известен и като художник и зад гърба си има над 80 самостоятелни изложби в България и чужбина. Като ученик е имал двойки по рисуване, тъй като винаги е изкривявал формите. Постепенно обаче се увлича и се учи съвсем сам, най-често като копира неща, които е видял и са му направили впечатление.

Първата си изложба прави когато е само на 14 години. Сменя различни техники, а в момента рисува с пастел, който прилича на акварел. В момента има 35 готови картини, които се надява до края на годината да представи пред публика.

Най-голямата гордост на Добрев са внуците му – 19-годишната Лора и 8-годишният Максим. Тази година Лора заминава да учи в Харвард – избор, който е направила между няколко престижни университета в цял свят. Лауреат на много конкурси по физика, Лора получава и наградата „Млад преводач“ от немски, която й е връчена в Брюксел.

Панайот Добрев твърди, че не може без театър и без магията на сцената. Въпреки дългогодишния си стаж, той е съхранил детското в себе си, а отговорността, която носи, го кара всеки ден да възпитава най-младите да бъдат добри, да отсяват стойностното от пошлото и най-важното – да останат истински хора.

Подобни статии

Top