Лицата на Пловдивския театър: Добрин Досев

Добрин Досев е най-новият член в семейството на Пловдивския драматичен театър, макар че зад гърба си има над 20-годишен опит на театрална сцена.

Добрин Досев е роден на 31 май 1963 г. в Стара Загора. Когато е в 8 клас в Руската гимназия, започва да се занимава с музика и бандата, на която е вокал, в 11 клас вече е на върха.

Един ден учителката му по руска литература го кани да участва в театрален откъс от комедия и да изиграе ролята на вълк. Първоначално Добрин отказва, но в последствие излиза на сцената и остава запленен от магията на театралното изкуство.

Реакцията на публиката и положителните отзиви след спектакъла са основните причини, които карат Добрин да избере театъра пред музиката и след гимназията да кандидатства в НАТФИЗ.

Да учиш за актьор обаче, се оказва доста трудно начинание. Четири пъти Добрин е скъсан на приемните изпити, след което разочарован и демотивиран се записва да учи икономика в  УННС. Негов състудент тогава е Момчил Колев, по-известен като Момчил от „Дони и Момчил“. Благодарение на него, Добрин прави и пети опит да кандидатства в НАТФИЗ, който се увенчава с успех.

Последната година от следването си в УНСС Добрин успява да съчетае и с лекциите в театралната академия. Успява да се дипломира успешно като икономист, но до този момент никога не е практикувал професията.

В театралната академия негови преподаватели са професорите Стефан Данаилов и Никола Корабов. Първата му роля е в Ловешкия театър още като студент. През 1996 година Добрин Досев започва работа в Пазарджишкия театър по покана на тогавашния директор Георги Икономов.

Цели 17 години Добрин Досев е в трупата на Пазарджишкия театър, като там изиграва едни от най-скъпите на сърцето си роли. В Пазарджик актьорът  отпразнува и своя 50-годишен юбилей на сцената с представлението „Женитба“. След като започва да снима във филма на Влади Вългала „Шменти капели“, Добрин е принуден да напусне трупата на театъра и няколко години е актьор на свободна практика.

След поканата на директора на Пловдивския театър Кръстю Кръстев, Добрин идва в града под тепетата и не след дълго вече е на щат в храма на Мелпомена.

Добрин споделя, че има много любими роли, които му носят и голям брой награди. Държи на разнообразието и различността от роля до роля, затова и с удоволствие приема поканата да изиграе командирът на малкия партизански отряд Спартак Галев (Медвед) в пиесата „Сестри Палавееви“ на Алек Попов. Това е първата роля на Добрин като част от трупата на театъра в Пловдив, където публиката го приема повече от радушно.

Освен на почитателите на театъра, Добрин е познат и на любителите на седмото изкуство. Първата роля на Добрин Досев в киното е във филма“Сомбреро блус“. Следват „Ярост“, „Пазачът на мъртвите” , „Хайка за вълци“, “ Забранена любов“ и много други. Актьорът признава, че се чувства превъзходно, когато снима и дори обича киното повече отколкото театъра.

Най-новият филм, в който Добрин участва е „Докато Ая спеше“ на режисьора Цветодар Марков, който ще бъде представен в Пловдив в рамките на фестивала „Киномания“ на 21 ноември. В лентата участват още любими актьори като Стефан Денолюбов, Георги Кадурин, Юлиан Вергов и Стефан Мавродиев.

От известно време Добрин има и нова роля – тази на сервитьор в заведение в столицата, където живее, заедно със семейството си. „Налага се да работя, тъй като у нас актьорите трудно преживяват с професията си, но изобщо не се срамувам“, споделя с усмивка Добрин и допълва, че срамът трябва да е за тези, които ограбват таланта и поставят хората на изкуството в трудни ситуации.

Актьорът не крие, че заради трудностите, понякога е мислил да зареже театъра. Но любовта към професията винаги е надделявала, за огромна радост на почитателите на изкуството.

Снимка: Драматичен театър – Пловдив

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top