Лицата на Пловдивския театър: Тодор Дърлянов

Тодор Дърлянов е едно от младите, но много талантливи и обещаващи лица на Драматичен театър – Пловдив. Той е роден на на 27 юни 1991 година в град Поморие, завършва НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков, а зрителите го познават от дебюта му на малкия екран в сериала „Седем часа разлика“, където е в ролята на Тео.

От съвсем малък Тодор се занимава активно с различни форми на изкуство. Рисува, свирил е на флигорна, играл е народни танци, известно време е карал и сърф.

Завършил е „Мениджмънт хотелиерство управител“ в Слънчев бряг и преди 8 години, когато е още ученик, негови приятели го насочват към самодейната театрална трупа в родния му град.

В началото Тодор се дърпа и не иска дори да отиде да гледа репетициите, но когато най-накрая стъпва в салона и вижда за какво става дума, решава, че точно там е неговото място.

Първоначално е „момче за всичко“ и помага на екипа с каквото може. Първата постановка, в която участва е  „Рейс“ на Станислав Стратиев,  а ролята му се състояла в това да пуска светофарите.

След това участва в представлението „Ало, ало” по адаптация на Златна Костова, постепенно сцената го завладява и след като завършва училище, Тодор решава да кандидатства в НАТФИЗ, където го приемат още от първия път.

Любопитно е, че успява да оправи дефект в говора си само седмица преди изпитите. Баща му дълго време на може да повярва, че синът му е заминал в София, за да усвоява актьорския занаят и дори се съмнява в списъците с одобрените за следване в Академията.

Едва след като Тодор започва да снима, баща му най-после се убеждава, че синът му наистина ще става актьор.

По време на следването си Тодор ходи по много кастинги за различни продукции, но без успех. „В един момент реших, че повече няма да ходя на никакви кастинги.

Точно тогава обаче колегата ми Любомир Любенов ми каза, че отива да се пробва за сериала „Седем часа разлика, и ме покани да му правя компания. Отидох твърдо решен, че няма да се явявам, обаче режисьорът, актрисата Мая Бежанска, ме видя и едва ли не насила ме накара да прочета ролята“, спомня си Тодор.

На следващия ден, докато е на лекции в Академията, телефонът му звъни, в почивката между лекциите Тодор връща обаждането и разбира, че е одобрен за ролята. Първата му мисъл била, че колегите му от НАТФИЗ се шегуват с него, но когато отива и се среща лично с Маги Халваджиян, разбира, че нещата са съвсем сериозни.

Оказва се, че екипът е избрал Тодор за друга роля, а не за тази, за която се е явил на кастинга. Единственият проблем пред студента бил как да съчетае следването със снимките, но проф. Здравко Митков му оказва подкрепа и Тодор започва работата по сериала.

Въпреки натовареното ежедневие, снимките и ограниченото време за почивка, енергията, която получава от общуването и работата с големите имена като Ваня Цветкова, Мария Статулова, Пламен Сираков, Ачо Георгиев, Пенко Господинов, му дава сили и стимул да се справя с всичко.

През юни месец се навършва една година от постъпването на Тодор в трупата на Драматичен театър – Пловдив. Младият актьор твърди, че публиката в Пловдив е най-добрата в цялата страна.

В момента актьорът репетира спектакъла „Духът на любовта“ на Нийл Саймън с режисьор Андрей Калудов. Ролята на Тодор е на млад писател, който се лута и търси себе си. Дали ще открие музата си и как ще завърши историята, ще разберете само ако посетите премиерата на 29 май.

Любимото място на Тодор в Пловдив е градинката на Драматичния театър. Признава, че често се допитва до по-опитните си колеги  и се вслушва в съветите им.

Въпреки че има много и различни хобита, най-голямата страст извън сцената за Тодор остава кулинарията. Тази си страст младият актьор наследява от баща си, който е професионален готвач.

Въпреки натоварения си график, Тодор успява да намери време за нещата, които обича и твърди, че не съжалява за нищо в живота си до момента. „Случайни неща няма – трябвало е да се запаля по актьорството, да следвам в НАТФИЗ, да снимам сериала и да дойда в Пловдив“, с усмивка обобщава талантливият актьор.

 

 

Подобни статии

Top