Лицата на Пловдив: Елена Кесякова (ВИДЕО)

Едно от емблематичните имена на археологията в Пловдив е Елена Кесякова. Тя е един от доайените в Пловдивския археологически музей и е отличена за най-голям принос към археологическата наука. Призът е един от двете най-големи награди в археологията за Пловдивския музей. Археологическият Оскар е признание за работата на Кесякова от колегите от археологическата гилдия. Но иначе тя е родом от Благоевградско.

Разказва, че целият й живот е бил свързан с археологията. Запалила се още като малка заради разкопки в Гоце Делчевския край. И оттогава интересът й към миналото, към това, което е в земята, не е стихнал.

Не всеки археолог открива нещо голямо, съкровище, злато или пък изключителен археологически обект през живота си. Въпреки това любопитството, желанието да разкриеш тайните на историята кара археолозите да се ровят в пръстта, споделя Елена Кесякова.

Археологът е имала възможността да разкрие доста от историята на Пловдив. Тя е работила на повечето от емблематичните археологически обекти в града, голяма част са разкрити под нейно ръководство, а информацията за тях се дължи на нея. Сред тях са Акведукта, Римския форум, Голямата базилика, водопроводната система на града… И това са само наай-големите.

Много хора свързват археологията със златните и сребърни съкровища, с иманярството, с интересните статуи и находки, с образа на Индиана Джоунс. Елена Кесякова е от археолозите, които никога не са намирали голямо златно съкровище, но пък са разкрили много за живота и бита на дрените жители на Филипополис. Смята, че това е важното – да разбереш как са живели хората някога.

За толкова години археологът все още има какво да търси в земните пластове. Но вече се опитва не толкова да търси, колкото да запазва, консервира и обяснява намереното. Събрала е стотици листове с бележки, има множество издадени трудове и още толкова неиздадени.

Вижте повече за Елена Кесякова и още един емблематичен пловдивчанин – Стефчо Автографа в предаването „Ние Хората“!

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top