Лицата на Пловдив - Кой е Моцарт от Главната улица - DC news

Лицата на Пловдив – Кой е Моцарт от Главната улица

Наричат го Моцарт. Изглежда като великия австрийски композитор. Но всъщност под перуката и дрехите е скрит 26-годишният цигулар Георги Димитров. В топлите вечери, младият музикант, облечен като средновековен виртуоз, изнася класически концерти на главната улица в Пловдив.

Георги е родом от Велико Търново. Има брат и сестра, но никой в семейството му не свири на инструмент. Оказало се обаче, че той има талант и амбиция.

Цигулката е един от най-трудните инструменти. Докато на пиано или на духов инструмент тоновете са точно застопорени, то при струнните инструменти всеки тон трябва да се открие, а за това е необходим чудесен слух. Но при Георги изборът на инструмента дошъл не заради трудността, а по доста по-тривиални причини.

Завършването на музикалната академия не осигурява автоматично работа на абсолвентите. Оттук нататък започва животът и възможностите не са особено много. Така за Георги, който остава да живее в Пловдив, идва момент, в който се налага да избира. И той избира уличната сцена. Освен музикалния талант, Георги има и артистичен. И го проявява с изклучителен успех и вкус. Така къде на шега, къде насериозно, се появява Моцарт на главната.

Оказва се, че младият Моцарт има много фенове и фенки. И получава най-различни предложения. Включително и предложения за срещи от момичета.

Георги получава много покани за различни концерти и фестивали. Тази година той ще открие Моцартовия фестивал в НДК. Изключително успешна била за него Нощта на музеите и галериите.

Идеята за визията на уличния Моцарт е лично на Георги. Костюмът му обаче е изработен от професионален арт шивач. По поръчка са също обувките, подиумът и перуката. Тя е изработена от професионален перукер.

Младият Моцарт е печелил немалки суми, докато свири. Пускали са ми и сто евро, разказа музикантът. Но той се радва не само на парите, а и на усмивките на малчуганите и на желанието им да се снимат с него.

 

Подобни статии

Top