Лицата на Пловдив: Милена Станджикова

Какви са възможностите за младите хора да намерят първата си работа и трудно ли е да натрупаш първоначален стаж, за да изглежда по-добре CV-то ти? И как една млада дама – юрист, успя едновременно да започне собствен бизнес и да даде старт в кариерата на десетки млади хора?

Милена Станджикова е млад юрист. Допреди няколко години работи в Община Пловдив като един от водещите прависти в администрацията. Решава обаче да започне собствен бизнес и се вписва в адвокатската колегия на Пловдив. Покрай началото на новата работа, се запознава с възможностите на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, защитава първия си проект и започва с малък проект, по който наема две момичета. След това защитава втори.

Новият проект, наречен „Младежи в действие“, е на стойност 96  хиляди лева. По него тя  наема в кантората нови 6 стажанти – четирима с юридическо образование и двама с икономическо за водене на оперативното счетоводство. Подборът на младежите, наскоро завършили университет, е направен от Бюрото по труда. Харесаха ми условията за европейско финансиране, защото бяха ясни и можех да планирам своята дейност за целия период от 12 месеца, коментира Станджикова.

Така всички стажанти на Милена завършват успешно обучението и стажа си, а от 1 август м. г. са назначени на постоянни трудови договори в адвокатската кантора.

Милена е благодарна на служителите на Бюрото по труда. Те й помогнали да подбере добри специалисти, провели интервютата вместо нея и й изпратили само хора, които имат достатъчно мотивация да получат първоначален стаж. Но според юристката европейските пари не се вземат лесно – иска се отлична отчетност и коректност при попълването на документацията. И не само.

Освен всичко друго младежите, които са започнали работа при адвокат Станджикова са преминали 10-дневен безплатен компютърен курс и по време на това са получавали парична стипендия за всеки присъствен ден.  По врем ена обучението им Милена е успяла да проведе процедури избор на фирми, които да доставят оборудването и обзавеждането за създаването на 6-те работни места. Така всеки от нейните компютри, бюра столове и др. са заплатени от проекта.

Милена е категорична, че за да вземе европейските пари, спрямо нея не е имало нито за момент някакъв натиск или намеци за рушвети, нито разделение на партиен принцип.

Към настоящият момент в адвокатската кантора работят трима юрисконсулти, двама оперативни счетоводители и един ръководител „Правна служба“. Младите специалисти, които току що се дипломират и напускат студентската банка, тя съветва да се оглеждат за това какво предлагат европейските програми.

28-годишният Станислав Йовков е един от младите юристи, който получава първата си работа в кантората на Милена Станджикова. Завършил Пловдивския университет, младежът повече от година е търсил работа като юрист. По думите му обаче навсякъде искали опит и сертификати от различни обучителни курсове. Временно работи като частен съдия-изпълнител и дори за няколко месеца заминава във Великобритания и се хваща като общ работник.  В момента работи на длъжност юрисконсулт в кантората на Милена. Научил за проекта от интернет и кандидатствал.

Станислав е безкрайно благодарен на възможността наред с първата си работа да изкара и 5-месечен курс по икономика и мениджмънт и да получи диплома от Центъра на професионално обучение. Комбинацията от право и икономика му дава много добра основа за по-нататъшно професионално развитие. Освен това, докато е учил, Станислав е получавал и стипендия.  Доволен е, че има работата, към която се е стремил и работи в колектив от млади, интелигентни хора.

Успешното участие с два проекта по европейската програма „Развитие на човешките ресурси“ дава ценен опит и знания на адвокат Милена Станджикова да стане консултант на над 30 фирми, решили да кандидатстват за еврофинансиране. Така наред с адвокатската практика тя разширява бизнеса си в още една посока – управление на проекти с безвъзмездно еврофинансиране. Вече е помогнала в спечелването на проекти на различни рекламни студия, магазини, производители на мебели. Сега очаква дейността й да се разрасне и с новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top