Лицата на Пловдив: Общественикът Любомир Чакъров

Любомир Чакъров е от Пловдив и е на 27 години. Определя себе си като „обикновен гражданин, но с будна съвест“. Завършва първо Търговската гимназия под тепетата, а после следва във Варненския свободен университет.

Напоследък Любомир Чакъров е активен създател и участник в много дискусии в социалните мрежи и медите, а откритото говорене и ясната позиция, която има за явните нередности в Пловдив, го прави един от малко дейни общественици в наши дни.

„Да бъдеш общественик е призвание. Виждаш, че нещо нередно се случва, показваш го на обществото и полагаш усилия то да се промени“, обяснява Любомир.

Целта на общественика по думите на Чакъров е да предизвика дебат в обществото, да показва, да организира различни каузи и инициативи и по този начин ежедневно да прави хората малко по-добри.

27-годишният пловдивчанин смята, че младото поколение все повече се отдръпва от истинските ценности, усвоява чалга манталитета, и това води до тотална незаинтересованост към всичко, което се случва не само в града, но и в цялата страна.

От началото на тази година Чакъров е доста активен в социалните мрежи и медиите. Опитва се да бъде „будната съвест на народа“, а първата инициатива, която подема, е свързана с дупките по бул. „Руски“. Само два дни след видеоматериала, който публикува, от общината започват да реконструират пловдивския булевард.

Най-голямата сила на народа е, когато всички заедно се обединят около дадена кауза, смята Чакъров. Част от останалите му инициативи са свързани с почистването на  пловдивската ул. „Зора“и набирането на хранителни продукти за приюта в града под тепетата – акция, която започва около Великден, но бързо набира популярност.

Ученици от Търговската гимназия, водени от Чакъров, в момента изготвят клип, свързан с войната по пътищата. Видеото има за цел да въздейства на младите и да предизвика обществен дебат по една от най-наболелите теми в обществото.

Освен каузи, свързани с израстването на Пловдив, Чакъров организира и други, по-особени каузи. Една от тях е спасяването на малко котенце, което мяука от двигателя на автомобил. Сигналът е получен от приятел на общественика в социалната мрежа и бързата организация на пожарната и отзивчивостта на собственика на автомобила, спасяват животното.

Любомир има много последователи в социалните мрежи, с които комуникира постоянно, обменят идеи, срещат се и с общи усилия се стремят да направят Пловдив по-добро място за живеене. Той е категоричен, че не търси дивиденти, нито популярност, тъй като има сериозна работа като мениджър на онлайн магазин.

„Ако имаш желание да правиш добри дела, ще намериш и начин“, сигурен е общественикът и допълва, че приема ролята на общественик като свое хоби и се надява каузите му да споделят все повече хора.

Чуйте и за останалите инициативи на Любомир Чакъров във видеото!

Подобни статии

Top