Лицата на Пловдив – Фотографът Христо Димитров

Лицата на Пловдив - Фотографът Христо Димитров

Дни след Световния ден на фотографията ви представяме един пловдивчанин, който тази година спечели наградата на ЮНЕСКО и Китайската фолклорна асоциация Documentary Award Winner. Христо Димитров започва да снима като любител, а днес фотосите му се нареждат до тези на световно известни фотографи. Снима пейзажи и архитектура и именно с такива снимки е спечелил престижната награда.

Христо Димитров е икономист и работи във фирма, дистрибутор на лекарства. Занимава се по-сериозно с фотография от 2008 година. Дотогава тя му била хоби, но след като купил първия си дигитално-рефлексен фотоапарат, всичко става много сериозно.

При мен предимно е пейзажната фотография и също фотографията в градовете. Обичам да снимам сгради и хората в естествената им среда в града. Не съм портретен фотограф, споделя Христо.

Христо е член на две фотографски дружества – „Фотографска задруга“ и „Фотобанда“  в Пловдив. В тях се събира с други приятели-фотографи, обсъждат фотографията и се забавляват. Участвал е в два големи конкурса, но от последния спечелил голямата награда в категория „Архитектура“ и заминава за Пекин, за да я получи на специална церемония.

От 66 фотографа бяхме номинирани за финал 32 държави, една от които беше България. Аз бях единствения българин, в категория архитектура се класира моята награда. Те бяха на два манастира от Армения, обяснява Христо Димитров.

Фотографиите на древните арменски манастири влизат в илюстрования фотоалбум, който е издаден от организаторите на конкурса. В китайската столица Христо се запознал и с водещи фотографи от цял свят. Той обича да пътешества и скоро му предстои пътуване до Италия. За него фотографията е начин да покаже светът такъв, какъвто го вижда и усеща и така да стигне до сърцата на хората.

Снимки на Христо Димитров

 

 

 

Подобни статии

Top