Лицата от трупата на Пловдивския драматичен театър: Георги Вачев

az_web_hvoina100

Георги Вачев е поредният участник в рубриката ни „Лицата от трупата на Пловдивския драматичен театър“. Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1998 г., специалност “Актьорско майсторство за драматичен театър” в класа на професор Сейкова. Талантът му на актьор е безспорен и освен един от любимците на пловдивската публика,  той е и изключителен фотограф.

Още от дете Георги Вачев мечтае да стане художник и след  7 клас решава да  кандидатства в Художествената академия в Пловдив. Заради сина на виден пазарджишки скулптор обаче, Георги остава извън класирането и попада в списъка на резервите.

Впоследствие е приет на първо място в  художественото училище в Пазарджик, тъй като по думите му там не е имало връзкарски истории, а се е оценявал талантът. Още на първия учебен ден обаче, Георги не се чувства на мястото си и усеща, че това не е неговото призвание.

Една вечер се чудех какво ще стане с мен – тогава реших да ставам актьор. Майка ми дълги години е пяла в оперетата към Пазарджишкия театър и аз съм израснал там. Отидох в пазарджишката студия на Александър Пасков, там ме забеляза проф. Сейкова, впоследствие кандидатствах във ВИТИЗ и бях приет в нейния клас, разказва актьорът.

За да успее да влезе в класа на проф. Сейкова, Георги е трябвало за една година да успее да премине през 11 и 12 клас. „Отидох при директора на училището и му казах, че ще взема каквито изпити трябва, за да завърша по-рано, защото ще уча във ВИТИЗ“, спомня си актьорът.

По време на следването си в Академията, Георги Вачев и още няколко свои колеги сформират т.нар. „Пета гримьорна“, мястото на вечно несъгласните и бунтуващите се срещу несправедливостите и изискванията. На дипломния спектакъл „Гняв“ от Стивън Кинг бъдещият актьор първоначално получава най-малката роля, но тъй като за разлика от другите не я подценява, преподавателката решава да направи втори състав и заради старанието дава възможност на Вачев да се превъплъти и в образа главния герой Декър.

Най-трудно за Георги Вачев до този момент е било да изиграе адвоката в шедьовъра на Достоевски „Братя Карамазови“, поставен на сцена от режисьора Стоян Радев. Актьорът признава, че никога не е усещал подобно напрежение и всеки път преди да излезе на сцената пръстите на ръцете му изтръпвали. „Адвокатът се появяваше преди края на спектакъла и за мен бе много трудно да успея да подхвана цялата енергия до този момент и да я изнеса до финала, споделя той.

За Георги Вачев фотографията първоначално е била хоби, но с течение на времето се превръща в негова втора професия. която практикува паралелно с работата в театъра. Споделя, че актьорските умения много му помагат в снимането, защото едно от важните неща във фотографията е общуването с модела.

Опитът му на сцената му помага да накара лицето, застанало пред обектива да направи каквото трябва, за да се получи най-добрата снимка. Особено при непрофесионалните модели, като например младоженци, е много важно да бъдат предразположени и да им се обясни какво се иска от тях по време на фотосесията.

Когато човек има желание, намира време за всичко, категоричен е актьорът. През зимата и пролетта обича да разпуска с пътешествия из целия свят, разбира се, „въоръжен“ с много ентусиазъм и фотоапарат.

 

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top