Лицата от трупата на Пловдивския драматичен театър: Стилиян Стоянов

Стилиян Стоянов е следващият актьор, който ви представяме в рубриката „Лицата от трупата на Пловдивския театър“. Той е роден на 20 октомври 1984 г., завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Снежина Танковска през 2008 г. и днес е един от любимците на публиката в града  под тепетата.

Стилиян се запалва по театралното изкуство, когато е в 5 клас. Той и съучениците му посещават организирано спектакъла „Коварство и любов“. В антракта приятелите на Стилиян си тръгват, но тъй като той не може да си тръгне сам, решава да остане до края. „Тогава нещо се случи и така до днес..“, споделя актьорът.

Няколко години след тази случка, Стилиян се записва в театрална школа в Стара Загора. „Сега като се замисля не знам защо съм чакал 4-5 години“, споделя той. Там е и първата му изява пред публика. Тъй като ролята, която му дават е комична, по време на представлението публиката се смее много и това дава стимул на младия актьор.

Годините, прекарани в НАТФИЗ са оставили прекрасни спомени в душата на Стилиян. Отдава се много на Академията и получава огромно удовлетворение от всичко, с което се занимава там. Освен това някои от най-добрите си приятелства, актьорът създава именно по време на следването си.

След НАТФИЗ Стилиян не се занимава дълго време с театър до момента, когато режисьорът Стайко Мурджев го кани да участва в „Крал Лир“. Тогава актьорът е на хонорар в Пловдивския театър, но след участието си в следващото представление „Дисни трилър“, където работи отново със Стайко Мурджев, подписва договор и става част от трупата на Драмата.

Актьорът споделя, че няма конкретни роли, за които мечтае. Иска да играе образи,  които да го провокират да изважда всеки път нещо ново от природата си, което да го обогатява като личност.

Щастлив е, че досега винаги е имал възможността да работи с търсещи и отдадени на професията хора, които я превръщат  в истинско удоволствие и предизвикателство. Най-важното според Стилиян е да се притежава актьорска хигиена и да не правиш нищо, което е против природата ти.

„Независимо дали е филм, сериал или театрално представление, ако можеш да застанеш гордо и честно зад това което си свършил, значи си постигнал баланса и не си направил компромис със себе си“, добавя той.

Що се отнася до театъра, на Стилиян досега не му се е налагало да прави компромиси, участвал е само в смислени и стойностни спектакли, с които се гордее. Споделя, че за компромис в  кариерата си смята снимането в реклами и не дотам стойностни сапунени опери.

Най-големият гаф на Стилиян на  сцената е едновременно смешен и срамен. „На дипломния ни спектакъл в академията на премиерата имах един скок на аванс сцената и се приземявах с вдигнат крак срещу публиката. Но при скока  панталоните ми се сцепиха толкова, че останаха два отделни крачола. И аз с вдигнат крак срещу публиката, а на първия ред точно под мен проф. Надежда Тихова (много уважаван преподавател). Голям смях.“, спомня си актьорът.

Оттам нататък целия мизансцен се превъща в някакъв танц, целящ хората които все още не били видели Стилиян със скъсани гащи, да не забележат гафа.

В момента Стилиян все още се възстановява от операция на коляното и се е отдал на работа върху себе си. Всеки ден се радва на сина си Вигор и на съпругата си – актрисата Лазарина Коткова . С нея се запознава отново благодарение на театъра, както и с много от най-близките си приятели.

Актьорът се натъжава от действителността, в която ми се налага да живеем – смръщените хора по улиците, разбитите тротоари, грозните сгради безхаберието на всички в държавата. „Натъжава ме не толкова, че това съществува, а че няма изглед да се оправим“, добавя той.

„С какво свързвам Пловдив ли?“ -„Като си помисля за града и веднага в съзнанието ми изниква розовият знак, който виси на една скала и се вижда от театъра PLOVEDIV“, завършва актьорът.

Снимка: Георги Вачев

Подобни статии

Top