Лицата от трупата на Пловдивския театър: Димитър Баненкин

Димитър Баненкин е роден в Пазарджик през 1962 г. Завършва ВИТИЗ, играе в Театър 199, в Младежкия театър, в театър „София“. Той е и един от създателите на Малък градски театър „Зад канала“. След над 20-годишно отсъствие от родината актьорът направи голямото си завръщане в професията в сериала „Недадените“. В момента той е и едно от лицата в трупата на Драматичен театър – Пловдив.

Димитър Баненкин е от първото поколение студенти на Пламен Марков в НАТФИЗ. Още тогава, като млад асистент на проф. Димитрина Гюрова, режисьорът привлича вниманието в творческите среди, и мечтата на Димитър е някой ден да има възможността да работи с него не само като студент, но и като професионален актьор.

Театърът привлича Димитър по-силно от киното, може би защото голяма част от професионалния си път е извървял именно на сцената.

Актьорът е играл в Театър 199, в Младежкия театър, в Пазарджишкия театър, където печели и национална награда за поддържаща роля. Участва и в създаването на Малък градски театър „Зад канала”, на чиято сцена Борислав Чакринов го ангажира за „Хоровод” от Артур Шницлер, след което Димитър заминава за Германия.

Актьорът напуска родината в края на 1989 г. , както сам казва – по икономически причини. Там той не се занимава с изкуство, работи в областта на ресторантьорството, но въпреки материалното благополучие , не се чувства истински щастлив.  Това е и причината ролята в новия сериал да го накара, след 23 години живот  в Германия, да се върне отново в България и да изостави успешния си бизнес там.

В Германия има много добри актьори, театралната култура е на високо ниво, можеш да гледаш всякакъв вид театър, споделя Баненкин. Силно се е впечатлил от Криминалния театър в Мюнхен, където се поставят само криминални пиеси.

Димитър се среща отново с Пламен Марков покрай сериала „Недадените”. Един ден режисьорът се обажда на бившия си вече студент и му предлага да участва в постановката „Измяна” от Харолд Пинтър във Варненския драматичен театър.

След завръщането си от Германия Баненкин се снима най-напред в „Недадените”, после и в друг сериал – „Seх, лъжи & TV“, но именно в „Измяна” той излиза за пръв път отново на театралната сцена, при това във  великолепна актьорска компания – Стоян Радев, Веселина Михалкова, Стефан Додуров.

Най-трудно за Димитър по време на репетициите е да вложи съдържание в прословутите „пинтърки” – паузите на Пинтър. При Пинтър съществуват няколко вида паузи, които могат да се интерпретират по различни начини.

Ако например в две страници има пет паузи и ги махнеш, нишката се къса, губи се смисълът. Моята задача се състои именно в това, да изиграя паузата правилно, обяснява актьорът.

В „Недадените“ талантливият артист влиза в ролята на една малко позната, но зловеща историческа личност – комисарят по еврейските въпроси Александър Белев. Мнозина са на мнение, че не е имало по подходящ от синеокия Баненкин, който да изиграе арогантния, но същевременно много харизматичен и умен мъж.

Димитър Баненкин и Ернестина Шинова са звездите в поставената за първи път на наша сцена пиеса на Филип Блазбанд „Порнографска връзка“, прикрита зад по-галещото ухото име „Любовна афера“. Режисьор е Елин Рахнев, с когото по думите на Димитър, е истинско удоволствие да се работи.

В момента тече трескава подготовка за премиерата на най-новото заглавие в афиша на Пловдивския театър „Неприлично заглавие“ от Александър Мардан с режисьор Иван Урумов. Димитър Баненкин заедно с колегите си Николай Станчев, Ивана Папазова, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова и Анелия Ташева обещават да позволят на зрителите да надникнат зад кулисите на театъра, както и да ги потопят изцяло в магията на великото изкуство.

Докато е в чужбина Димитър успява да създаде и семейство. Бившата му съпруга е германка, дъщеря му, която е на 16 години, също учи в Германия, но обожава да посещава България. Димитър я запознава с много нейни връстници тук и тя е впечатлена от начина на забавление на младите хора в страната ни.

Любимото й ястие са лозовите сърми, които баба й приготвя, дори наскоро ми се обади, за да й дам рецептата, споделя актьорът. Категоричен е, че повече няма да емигрира, защото се чувства истински щастлив само когато се занимава с изкуство, и то в родината си.

Връщането ми е като прераждане. Всъщност аз имам 3 живота – през младежките си години живях в България, след това в Германия и сега започвам третия си живот, отново тук, завършва с усмивка актьорът.

 

Подобни статии

Един коментар

  1. Илиева написа:

    Страхотен актьор. Чакам с нетърпение да видя участието му в Под прикритие.

Top