Лицата от трупата на Пловдивския театър: Мариана Йотова

Мариана Йотова

Мариана Йотова е родена в гр. София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2000 г., специалност „Актьорство за драматичен театър”. Талантлива, харизматична и безкрайно артистична, тя е любимка на пловдивските почитатели на театралното изкуство.

Още съвсем малка Мариана показва артистични заложби и започва да се занимава с изкуство. Първоначално майка й я записва на пиано и танци, а малко по-късно стартират и уроци по класически балет. Още преди да научи буквите, Мариана вече е на „ти“ с нотите и няма проблем да съчетава училището и заниманията с музика и танци.

Изявите на сцената зареждат бъдещата актриса и изкуствата започват да вървят едно след друго. Когато е в 8 клас, Мариана решава да се пробва в новооткритата театралната паралелка в 22 СОУ – София. Тъй като приемният изпит е свързан с танци и музика, тя успява да се справи с лекота. Заниманието с театър е истинско предизвикателство, което обаче успява да обедини останалите изкуства и да се превърне в най-голямата страст на Мариана.

След като завършва театралната паралелка, Мариана се насочва към НАТФИЗ. Приета е в класа на проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов. Актрисата определя следването в академията като много важен и изпълнен със силни емоции период в живота си. Освен познание и техники, всички в класа успяват да добият и усещането за магията на театъра, тъй като преподавателите им подхождали с много любов и всеотдайност.

Южна Корея е дестинацията, към която Мариана се отправя след дипломирането си. Там в продължение на една година се занимава основно с пеене.

Пребиваването в екзотичната страна е повратна точка в живота на актрисата. Там тя се сблъсква с друг тип култура, навици и разбирания за света. Работата й като певица от една страна я отдалечава, но от друга я приближава с театъра, тъй като за постоянните изяви на сцена е нужна голяма доза артистизъм.

Една година в Южна Корея е нужна на Мариана, за да намери себе си и да усети силна нужда да се занимава с актьорска професия. След като се връща в България, получава предложение за работа от Смолянския театър.

Там се среща с проф. Юлия Огнянова – едно от най-популярните  и доказани имена в театъра , и определя работата си с нея като истинско удоволствие и втори курс по актьорско майсторство.

След сливането на Родопския и Пловдивския театър, Мариана идва в града под тепетата и става част от голямото и сплотено семейство на Драмата. Актрисата споделя, че чувства Пловдив като неин роден дом и всяко идване тук за е повод за празник.

Атмосферата в театъра и енергията на целия екип мотивира Мариана да остане тук и да продължава да работи, за да се случват все по-хубави и смислени неща.

Чаровната актриса признава, че обича предизвикателствата и най-много се радва на ролите, които преобръщат личния и творческия й свят. Харесва й, когато превъплъщенията на сцената я променят и провокират неподозирани качества и възможности.

Един от ценните уроци, които е получила от Андрей Баташов е, че когато в театъра нещо се случва прекалено лесно, то трябва да се подложи на съмнение. Трудностите за Мариана са процес, който я мотивира да работи, да се развива и да върви напред.

Най-екстремното си преживяване на сцената Мариана Йотова преживява по време на първото си професионално излизане пред публика.Представлението е „Слугините“ от Жан Жьоне, в което на актрисата е поверена ролята на Клер. На финала Клер трябва да се качи на маса и стол, след което да изпие чаша с отрова, която да я убие.

Емоциите и адреналина обаче вземат връх и точно преди да „изпие“ отровата Мариана полита назад, опитва се да запази равновесие, удря се в масата, пада и губи съзнание.

Следва бърза реакция на режисьора и транспортиране в „Пирогов“. Първоначално лекарите решили, че младежите са просто абитуриенти, прекалили с веселието и че червената рокля на Мариана е облеклото й за бала.

Колегите определят случката като „кървавото кръщене“ на младата актриса и дълго време я уверяват, че е на късмет и е добро предзнаменование. Режисьорът на спектакъла обаче не променя сцената и Мариана е принудена отново да се качи на масата и стола и да се пребори с неприятния спомен.

По време на престоя си в Южна Корея Мариана се запалва по таекуондото. Всеизвестно е, че Корея е родината на този спорт и там още от деца всички започват да го практикуват.

И до днес актрисата не може да забрави с каква отдаденост са тренирали всички хора в спортния клуб, където тя и колежката й Ралица Ковачева-Бежан се записват. Създават силна връзка с хората там, успяват да станат част от философията на бойното изкуство и да почерпят сили от позитивизма и всеотдайността на корейците.

Таекуондото в Корея не е просто спорт, а начин на мислене и религия, споделя Мариана. Раздялата с екзотичната страна също е била изключително вълнуващо преживяване за българката. Последният ден, в който актрисата и приятелката й посетили тренировките, мастърът на групата ги помолил да застанат пред цялата група от близо 60 човека.

Всеки един от корейците се сбогувал сърдечно с българките и им подарил по нещо за спомен. Отделно всички заедно изработили пано от дъски, на което всеки изписал нещо на английски, което момичетата да отнесат в родината си.

Актрисата релаксира най-добре в планината, която я зарежда и я кара да се чувства свободна. „Имаме нужда да се връщаме в природата, защото сме част от нея“, смята Мариана.

Мисията на сценичните изкуства според нея е да облагородяват и просвещават човека. „Тази цел се постига, само когато си сред хора, които чувстваш близки, с които си в екип“, допълва актрисата.

Пловдив е съхранил една неповторима атмосфера и енергия. Хората в Пловдив са по-ведри и усмихнати, и въпреки трудностите  и проблемите в страната умеят да се радват и наслаждават на живота, а и на изкуството, споделя впечатленията си от любимия град актрисата.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top