Лица и пейзажи от началото на 20 век оживяват във фотографии на Крум Савов

Родопите от началото на миналото столетие, бит , душевност, вълнуващ разказ за хората, природата и времето в първите години на 20 век оживяват в албум със снимки на Крум Савов.

В луксозното издание са публикувани над 150 фотографии на легендарния родопски фотограф. Албумът е със заглавие “Места и лица от Родопите и Беломорието. Крум Савов – 1882 – 1949”.

Работата по подготовката му е продължила повече от две години. Обработени са над 1200 стъклени и целулоидни плаки, съхранявани в Историческия музей в Асеновград, използвани са снимки и от архива на Етнографския музей в Пловдив, както и материали, съхранявани в Държавен архив – Смолян.

Албумът излиза с помощта на известния художник – фотограф Иво Хаджимишев с финансовата подкрепа на американска фондация.

Премиерата на книгата ще се състои този четвъртък в Министерство на културата, заедно с изложба с фотографии на Крум Савов. След гостуване в Смолян, тя ще бъде представена и пред асеновградската публика в рамките на майските културни празници.

През 1902 г. Крум Савов открива в Чепеларе първото фотографско ателие в Родопите. Снимките, оставени от него са ценен материал не само за историята на фотографското изкуство у нас.

Обективът му запечатва красиви природни пейзажи, самобитни архитектурни композиции, старинни народни празници и обичаи или местата на значими исторически събития.

Подобни статии

Top