Ловци блокират пътя за Смолян - DC news

Ловци блокират пътя за Смолян

Ловци от Пловдив, Асеновград, Чепеларе, Смолян и Русалско ще излязат на протестен митинг днес от 14:00 ч. на републиканския път Пловдив – Смолян в района на село Хвойна. За около час те няма да пропускат автомобили по този маршрут. Предвижда се на етапи да бъде затваряно едното или другото пътно платно. Очаква се на протеста да дойдат около 200 души.

Ловците настояват да бъде променен Закона за лова и опазване на дивеча и да бъдат премахнати всички капани и заграждения.  Според тях, след промените в нормативната база, с които се регламентира възможността държавните дивечовъдни стопанства да се отдават за стопанисване на частни юридически лица, Законът се е превърнал в Закон за ограждане на дивеча. В  много от отдадените стопанства се извършва безконтролно улавяне на дивите животни с капани, те се вкарват в оградени пространства, в които впоследствие се извършва масово избиване на голям брой дивеч. Това нарушава популацията на дивеча, твърдят ловците.

Със загражденията се нарушават и конституционните права на гражданите за равен достъп. Затова ловците смятат да сезират омбудсмана на Републиката и новият председател на Народното събрание.

 

Подобни статии

Top