Лодка от хора ще изплува на Античния тази вечер

Пловдив ще посрещне с уникално представление гостите на световното първенство по гребане до 23 години. Тази вечер от 19.00 часа в Античния театър за първи път на живо ще прозвучи песента „Ето затова гребем”, която се изпълнява от гребкинята Кристина Бончева. Тя ще бъде и водещ на церемонията по откриването на първенството.  На събитието ще присъстват министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Започнах подготовката в началото на 2015 година. Изгледах всички церемонии по откриване на първенства по гребане. Прави впечатление, че всеки домакин показва национални носии, понякога дори маршируват военни карета, но прецених, че не може да имаме един и същи подход и за военен празник, и за фолклорен празник, и за световно първенство по гребане Поръчах на Deep Zone Project да създадат песента This Is why we row („Ето затова гребем”). И това да бъде песен, изцяло посветена на гребането. Интересно е, че ритмиката и фразите са взети от самия гребен спорт, казва режисьорът на церемонията Петко Радилов.

В церемонията по откриването ще участват над 200 души. Сред тях са 60 деца – хористи от хор „Детска китка” и Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева” към Общинския детски комплекс в Пловдив. На сцената ще излязат и 60 доброволци, които с хореография, наподобяваща гребане, ще изведат националните знамена на всички страни, участнички в състезанието. Идеята е накрая всички да бъдат обединени и да образуват една лодка, за да покажат единството на световния гребен спорт и ФИСА.

Състезанията от световното първенство по гребане до 23 г. започват от 22 юли и ще продължат до 26 юли.

Подобни статии

Top