Локомотив (Пловдив) празнува 90 години! - DC news

Локомотив (Пловдив) празнува 90 години!

Локомотив (Пловдив) празнува днес 90 години от своето създаване. Привържениците на „черно-белите“ от всички възрасти се събират на „Лаута“ тази вечер от 21:00 часа, за да отпбележат тържествено рождения ден на любимия си клуб.

Началото е поставено през пролетта на 1922 година, когато бил основан спортен клуб „Караджа“. Две години след него се формира и спортен клуб „Атлетик“, а на 26 юли 1926 година на тържествено обединително събрание, провело се в едно от духовните средища на Пловдив – читалище “Иван Вазов”, двата спортни клуба “Караджа” и “Атлетик” се слели в един под името “Спортклуб”.

То  приема за клубни цветове червеният, черният и белият, а като официален патронен празник на новооснования клуб бил определен Петровден. Датата 26 юли 1926 година била утвърдена като дата на основаване на Спортклуб, а впоследствие годината 1926-та щяла да бъде вписана и в неговата емблема.

След 9-ти септември 1944 година следват няколко реорганизации в българския футбол, като клубът е кръстен „Славия“ (Пловдив), а след това се обединява и с локомотивския ЖСК Пловдив. От 1948 година клубът носи името Локомотив (Пловдив), като тогава започва участието си в новосформираната „А“ група.

Във витрината на клуба остава историческата шампионска титла, спечелена през сезона 2003/2004 година, когато отборът печели и Суперкупата. Локомотив има още едно второ място през сезон 1972/73 година, пет пъти е бронзов медалист, четири пъти финалист за Суперкупата, веднъж е носител на Купата на съветската армия (1982/83), веднъж е финалист за Купата на България (2012).

Тази вечер се очаква невероятна заря да обагри небето над Пловдив, а същинските тържества са насрочени за деня на Съединението 6-ти септември, когато феновете ще са приключили отпуските си и ще си бъдат в града.

Снимка: lokomotivpd.com

Подобни статии

Top