Лондонският български хор на турне в България (СНИМКИ)

London Bulgarian Choir 1

 

Чужденци от всички краища на света пеят българските народни песни с душа, сърце и пълен глас. В холивудски филми, в Уестминстърското абатство, а през август 2016 – в Созопол и Копривщица – Лондонският български хор завладява с уникалните си хармонии и интереса на изпълнителите към нашата богата традиция. На турнето им в България те ще бъдат придружени от Швейцарският български хор, чието създаване вдъхновяват.

Това лято Лондонският български хор ще отбележи 15 години от създаването си с третото си турне в България. Само една трета от изпълнителите в хора са българи. Останалите са британци и чужденци от всички краища на света – от Полша, Чехия и Гърция през Германия и Франция, до далечна Азия. Това, което ги обединява, е любовта към българската народна музика. Те успяват да я вдъхнат чрез песните си на цяла Великобритания.

Освен със своята международност, хорът се гордее и с множество постижения, които го нареждат сред най-успешните български музикални формации в света. Хорът е озвучил филма „Троя“, сериала „Елизабет – непорочната кралица“ и компютърната игра Halo 4. Хорът е носител на званието „Би Би Си некласически хор на годината – 2006″. Певците са се колаборирали с джаз, класически и рок музиканти, сред които групата „Doves“ и композитора Авшалом Каспи (2009), с Английския камерен оркестър (2011), певиците Софи Елис-Бекстър (2013) и Керис Матюс (2015). Гордеят се още с два самостоятелни албума – “Аляна галяна” (2007) и “Горо ле горо” (2012). Участвали са на BBC Electric Proms (едно от най-големите събития за музика в Лондон), концертирали са в Уестминстърското абатство (2010), в рок клубове, в престижни концертни зали и на шлеп в река Темза.

Швейцарският български хор е основан през 2010 г. след запознанство между швейцарски музиканти и лондонските певци на събора в Копривщица. Швейцарците се вдъхновяват от лондонската група и веднага формират група-побратим. През 2014 г. те посещават Лондон за голям съвместен концерт. По време на концертите си в България през август Швейцарският български хор ще изпълни и алпийски поздрав, специално подготвен за българската публика.

Всеки, който има желание, може да чуе прекрасните песни на двата хора в България между 4 и 10 август. Лондонският български хор ще завладее сърцата на публиката с концерти на 4 август в Приморско (Амфитеатъра) от 19 ч., на 5 август в Созопол (Амфитеатър Аполония) от 21ч., на 6 август в Стара Загора (Операта) от 19 ч., на 8 август в Копривщица и на 10 август в Орешак (НИХЗИ – до Троянския манастир). Концертите в Стара Загора, Копривщица и Орешак ще бъдат съвместни с Швейцарския български хор. В Стара Загора хоровете ще делят сцената и с експлозивния ансамбъл “Загорче”. Входът за всички концерти е свободен.

Диригент и основател на Лондонския и Швейцарския български хор е Десислава Стефанова. Деси израства с българската народна музика, пее в известната детско-юношеска формация „Загорче“ и има голям опит с международни участия още преди да навърши 18 г. След това става професионална народна певица в националния ансамбъл „Филип Кутев“. Преди 15 години Деси идва в Лондон и оттогава не е спирала да изнася концерти, да дава уъркшопи и да пее в саундтрака на емблематични представители на холивудското и независимото кино. Гласът ѝ разтърсва зрителите не по-малко от действието в най-напрегнатите и лирични моменти на „Братя Грим“, „Троя“, „Атлантида“, „Призрачния кораб“, „Борат“ и „Бен Хур“.

Но едно от най-забележителните постижения на Десислава Стефанова остава несравнимият начин, по който умее да вдъхва любов у чужденци и нашенци по българската народна музика. Това е причината тя да получи през 2011-та година сребърен медал от Министерство на външните работи за принос към българската култура. В множество интервюта за престижни телевизии в Лондон тя разкрива най-интригуващите особености на българското звукоизвличане. Характерна с натурално, гърлено, открито пеене, постановката на гласа в българските народни песни се различава от постановката в класическото пеене и създава специфичното звучене на родния фолклор, който завладява въображението и чувствата на западните слушатели. Темите на нашите песни разчувстват със своята лиричност, често забавляват с чувството си за хумор и успяват да потопят британците в нашата култура и народопсихология. Деси е изключителен музикален педагог, който успява да отвори душите и гърлата дори на хора, които не са се докосвали преди срещата с нея не само до нашия фолклор, но до пеенето. Подобен опит споделя Агнес от Унгария: „Моят учител по музика ми каза, че аз не мога да пея. Така прекарах двайсет години в тихичко тананикане, докато не се присъединих към хора и сега най-после мога да пея. Тези песни ме връщат в спомените за моя роден дом, където земята докосва небето и сълзите докосват усмивката.“

Вярвайки, че „пеенето на тази музика е като магия, която сякаш има силата да изцелява болни и дори да разцепи атомното ядро“ (Вероника), за повечето от пеещите в Лондонския български хор това е преживяване, граничещо с откровение: „Обожавам да пея в хора, защото това е музика от тялото и от сърцето, тя е храна за душата“ (Вик). „Ние сме селски хор, но тъй като нашето „село“ е Лондон, идваме от всички краища на света. Хората идват, за да пеят и остават, за да пеят заедно“ – смята съпругът на Деси Джеймс. „Ставаме все по-близки, споделяйки сватби, годишнини и запознавайки дори нашите новородени бебета с този изумителен звук“ – признава Кейт, английска журналистка, която е с хора почти от създаването му.

Някои от песните в репертоара на хора са наследници на най-добрите фолклорни песни, които в началото на 20-ти век български композитори започват да аранжират в красиви хорови хармонии, изпълнявани от „Le Mystѐre Des Voix Bulgares“, ансамбъл „Филип Кутев“ и „Трио Българка“. Песни за универсалния човешки опит като любовта, женитбата, болката, раздялата и войната, те прекосяват езиковите бариери и вълнуват публиката до сълзи. Един от най-талантливите композитори и приятели на London Bulgarian Choir, е Кирил Тодоров. Негови са аранжиментите на някои от най-разтърсващите песни (сред тях има и такива написани специално за хора) като „Прощавай, мамо“, „Мъри, Яно“, „Зелник, делник“, „Събрали са се, набрали“ и  т.н. Други песни, които хора изпълнява, са известните и обичани от всички ни „Седнало е, Джоре“, „Изгреяла ясна звезда“, „Пиленце пее“, „Кавал свири“, „Що ми е мило“, „Дилмано, дилберо“ и  др.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top