Лондонски готвач ще готви на Националната кулинарна купа

Шеф Фил Кембъл, главен готвач на известния лондонски ресторант „Goodman Mayfair“, е звездата на конкурса за  Националната кулинарна купа на България 2015. Той ще бъде лектор в семинар за използването на американско говеждо месо, който се провежда със съдействието на посолството на САЩ у нас, съобщиха от  Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ),  организатор на престижното състезание.

Презентациите на Фил Кембъл, един от най-добрите кулинари в приготвянето на стек, са истинско шоу. Неговата демонстрация може да се види  на 24 април преди началото на надпреварата за Националната кулинарна купа, чийто домакин отново е  Международен панаир Пловдив.

В конкурса ще участват над 100 майстори, сред които има и няколко представители  от чужбина,  заявиха от БАПГ.  Оценките ще дава международно жури, а правилата са съобразени с  изискванията на   Световната  асоциация на готварските гилдии. Тази година са включени  две нови категории: „Паста“ и „Сьомга“, добавиха от Асоциацията.

Най-оспорвани са битките в състезанието „Готвач на България“. Сега кулинарите ще работят по темата „Наслада“. Те трябва да приготвят студено или топло предястие с овчи кашкавал и топло ястие от патешко филе – магре, гарнирано с кореноплодни зеленчуци. Кулинарните отбори ще сътворят своите апетитни изненади от пъдпъдъчи яйца,  пилешко филе, телешко бон филе и скариди, а десертът трябва да е от масло и шоколад. И в двете категории има втори кръг, наречен „Черна кутия“, тъй като на старта конкурентите получават  затворени кашончета с продукти,  от които да направят меню.

Претендентите за титлата „Сладкар на България 2015“ ще майсторят шоколадова торта в първия кръг, а във втория – десерт от маракуя и бял шоколад. Най-добрият пицар ще бъде избран по време на Националния шампионат по пица на 25 април.

Състезанието по карвинг, в което се изработват скулптури от плодове и зеленчуци,  е разделено на две части: индивидуална надпревара и отборно състезание. В първата се акцентира на техниката при изрязването, а във втората композициите трябва да съдържат 2 тикви или дини и 8 различни плода или зеленчука.

Наред с известни майстори, ще се изявяват и ученици от професионални гимназии. Те ще участват в конкурси за млад готвач, сервитьор, хлебар-сладкар, барман и специалист по карвинг, които са част от VІІ Панорама на професионалното образование.

Победителите в 8-ото издание на надпреварата за Националната кулинарна купа на България ще бъдат обявени на 25 април следобед.

Подобни статии

Top