Лувърът ще евакуира произведения на изкуството заради наводненията в Париж

Лувърът ще затвори врати днес, за да може да евакуира някои от произведенията на изкуството, които съхранява в подземните си помещения.

Музеят на брега на Сена е най-посещаваният в света и съхранява някои от най-ценните световни произведения на изкуството – от Мона Лиза до безценни египетски артефакти.

От Лувъра посочват в изявление, че целта на евакуирането е да се преместят на безопасно място творби, които в момента се намират в опасност от наводнения. В момента множество произведения на изкуството се съхраняват в подземните хранилища на Лувъра, които са обезопасени с помпи против наводнения и врати, непропускащи вода. Въпреки това обаче, след като вчера нивото на Сена се покачи с пет метра, музеят предпочете да затвори врати.

Вчера затвори врати и друга парижка забележителност – Музеят Орсе, който се намира на отсрещния бряг на реката, срещу Лувъра. В него има картини на художници като Реонар, Мане, Ван Гог, Дега, както и 24 платна на Гоген. Експонати от него също ще бъдат евакуирани, но няма да напускат територията на музея, като вместо това ще бъдат поставени на някои от горните му етажи.

Според ръководството на Орсе и той и Лувърът разполагат с подробни планове за реакция при наводнения.

Управата на Лувъра планира до края на 2019 г. да премести в нова сграда по-голяма част от своите експонати. Новото хранилище ще се намира край музея в град Ланс, Северна Франция.

 

Подобни статии

Top