Луканка от зеленчуци ще правят на „Фудтех 2016“ в Пловдив

Веган луканка, направена от зеленчуци, е една от изненадите на майсторите-кулинари в работилниците „Сготви си здраве“ по време на Международната изложба „Фудтех 2016“. Тя ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив и ще покаже  богата гама храни, както и оборудване за хранително-вкусовата промишленост.

Луканката без месо и веган сирене се комбинират в зеленчуков сач, а начинът за неговото приготвяне ще бъде показан в работилници „Сготви си здраве“. Почитателите на този тип кухня ще научат също как се приготвят палачинки от нахут и  торта с овесен блат.

За онези, които предпочитат класическата кулинария, са уроците на шеф Росен Чакъров. В 126-годишна тенджера той ще сготви  фермерски гювеч с балкански билки и домашна наденица. Опростен вариант на древна рецепта за хляб от лимец без квас и мая ще разкрие Стефка Диманова.  Ще бъде демонстрирана и  обработка на пити мед.

Автентичните методи и продукти за приготвяне на здравословни храни отново са във фокуса на работилници „Сготви си здраве“. Те  се организират със съдействието на Фондация „LocalFood.bg” и ще бъдат в палата 11.

Модерните храни са център на дебатите в  4-дневен форум, подготвен от Университета по хранителни технологии (УХТ). Дискусиите ще бъдат в седем тематични направления, свързани с новостите в науката,  технологиите и техниката, иновациите в производството и контрола, сомелиерството.

Как екстракт от отработен розов цвят може да подобри качеството на месото и месните продукти, ще обяснят учени от УХТ.  Те са измислили и начин за оползотворяване на цигарените угарки, които са глобален екозамърсител.

Правилата за сервиране на вино и за неговото съчетаване  с продукти ще бъдат обяснени в секция, посветена на винения и кулинарния туризъм.

На форума ще бъде представено  изследване за потребителското поведение на  българските деца и тийнейджъри по отношение на храните. Специално внимание се отделя на контрола върху тяхното качество както чрез класическите сензорни методи, така и с компютърни технологии.

Посетителите могат да се запознаят и с още много новости за хранително-вкусовата индустрия в палата 10, където участници в изложбата „Фудтех 2016“ показват машини, оборудване, материали и опаковки.

Тя е част от мегаизложение за агробизнес, вино и храни, който включва още няколко прояви, сред които най-големи са Международната селскостопанска изложба „Агра“ и Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“. Експозициите ще бъдат отворени всеки ден от 9.00 до 18.00 ч., а на 28 февруари – до 14.00 часа.

Международният панаир в Пловдив отново е осигурил награди за посетителите – прецизна механична сеялка Earth Way, разпръсквач за семена и торове  Earth Way и Tyrolbox за  бране на плодове. Гостите  могат да се включат в  анкета и да пуснат попълнените карти  в урна. Печелившите талони ще бъдат изтеглени на 28 февруари в 13.00 ч пред палата 6.

 

Подобни статии

Top