Лукарски: Пловдив е третият най-добър град в Европа за инвестиции и бизнес (ВИДЕО)

lukarski

„Пловдив е третият най-добър град, в който може да се развива бизнес и е най-добра инвестиционна дестинация в Европа според класация на авторитетния „Файненшъл таймс“. Това заяви в града под тепетата днес министърът на икономиката Божидар Лукарски.

„Навсякъде у нас обаче има проблем с работната ръка и той е на средноуправленското ниво. Имаме достатъчно ниско квалифицирани кадри, имаме и високо квалифицирани кадри в автомобилостроенето, IT-индустрията, мехатрониката и технологичните производства, но средният персонал – този, който преди се създаваше в техникумите, а сега би трябвало да се създаде от средните професионални училища, на практика липсва“, допълни министърът.

Той посочи, че при посещението си в Германия с кмета Иван Тотев са разговаряли с германските инвеститори за внедряването по законов път на дуалната система на обучение. „Неслучайно там, където е въведена такава система – Швейцария, Австрия, Германия и Холандия, има най-ниска младежка безработица. Това е проблем на цяла България, особено на ниско развитите райони. За да преодолеем този проблем трябва да въведем дуалната система и се обръщам към всички родители: Нека не мислим, че задължително детето трябва да завърши висше образование и трябва да бъде икономист, юрист или да бъде записано в паралелки, свързани с ресторантьорството и хотелиерството. Именно техническите специалности имат потенциал да развият нашите деца“, допълни министърът.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top