Лукарски: Ще търсим обезщетение от Гърция чрез ЕС (ВИДЕО)

Около 10 милиона евро са загубите за превозвачите от блокадата на българо-гръцката граница до вчера, съобщи в Пловдив министърът на икономиката Божидар Лукарски. Тепърва ще се изчисляват щетите за държавата. „Със сигурност обаче държавата ни ще започне процедура за обезщетение в Европейския съюз за нанесените вреди“, посочи Лукарски.

С блокади от едната и от другата страна на границата загубите само ще продължават да нарастват и те няма да бъдат само в бранша на логистиката и транспорта, а ще има отражение и върху други браншове на икономиката, допълни Лукарски.

„Към момента нашето правителство няма много варианти за полезен ход”, добави министърът на икономиката. Това, което засега се предприема, са едни деструктивни мерки, в отговор на деструктивните мерки на гръцките фермери“, смята Лукарски. „За да се получат нещата, трябва да има активен диалог, в който основно място да заема гръцкото правителство, което към момента е пасивно и като че ли не го вълнува това, което се случва на нашата граница”, каза Лукарски.

На въпрос на DCNEWS дали той самият е търсил контакт с колегата си в Гърция, Лукарски обясни, че не го е направил, тъй като колегата му не е основният там, а трябва да има активна намеса на Министерството на земеделието и на Външното министерство на Гърция и на второ място намеса от страна на министърът на транспорта на Гърция, така както го правим министър Ивайло Московски.

 

 

Подобни статии

Top