Луксозен календар разказва историята на Пловдив в снимки (СНИМКИ)

kalendar_muzej (10)

Луксозен стенен календар за 2016-а година, озаглавен „Пловдив в миналото“, издадоха Регионалният исторически музей и община Пловдив. С 50 прекрасни черно-бели фотографии, разположени тематично на страниците му за всеки месец в 16 теми, изданието разказва за миналото и емблематичните места на града под тепетата.

Фотографиите върху страниците са дело на най-добрите майстори на обектива от миналото в Пловдив – Димитър Кавра, Георги Данчов – Зографина, братя Карастоянови, братя Кацарови, Вацлав Велебни, Никола Стаменов, Андрей Андреев. Всяка снимка е придружена с исторически текст.

„Подбрали сме места и природни забележителности, които днес са променени до неузнавемост или напълно изчезнали.  Показваме как те са изглеждали в миналото и как са се развили през годините“, обясни директорът на РИМ – Пловдив Стефан Шивачев.

Календарът започва с най-голямата и стара панорама на Пловдив – от 1873 година. На първата страница е също Понеделник пазарът. Следват старият мост над Марица и придошлата река, Джумаята като пиаца за таксита, сградата на аптека „Марица“, откриването на Първото българско земеделско-промишлено изложение, Военният клуб и др.

Календарът има сувенирна и сантиментална стойност. Екземпляри от него ще бъдат изпратени в Президенството,  Народното събрание, Министерски съвет, и всички пловдивски институции. Каквото остане от 700-те бройки тираж, ще се продава в информационните центрове на РИМ – Пловдив на пл. „Съединение“ и в експозиция „Възраждане“ в Стария град на производствена цена от 6 лева.

Вече са продадени над 80 броя от петък насам, похвали се директорът на музея.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top