Любопитни факти за махмурлука - DC news

Любопитни факти за махмурлука

Главоболие, гадене, замъглено съзнание – заедно с неприятната смесица от самосъжаление и гузна съвест – всичко това лесно води до решението „Няма да пия повече“. Което с отшумяването на неприятните симптоми звучи все по-неубедително.

Търсенето на лек за махмурлука занимава човека от векове и за жалост е не по-резултатно от търсенето на философския камък. Единственото сигурно средство срещу него е превенцията.

И така, да вдигнем тост за „следващата сутрин“ със следните няколко факта:

1. В древността са лекували махмурлука с дървесна смола и птичи човки

В древна Месопотамия смятали, че коктейл от смирна и стрити човки на птици облекчава следпразничните мъки – както може да се предположи, действието му не е подкрепено от научни изследвания.

2. Най-дългият махмурлук е продължил четири седмици

През 2007 г. медицинското списание Lancet публикува случай, докладван от трима лекари в Глазгоу, за човек, който пристигнал в болницата с оплаквания от „замъглено зрение и трайна приглушена болка в главата“ през последните четири седмици. При прегледите лекарите не успели да открият причината. После пациентът споменал, че всичко започнало със семеен скандал, който го хвърлил в четиридневен запой с над 30 литра бира. Дехидратацията от бирата довела човека до състояние, близко до мозъчен удар.

3. Богатите по-рядко страдат от махмурлук

Да, не е справедливо. Едва ли е имало нужда от специално проучване, за да се разкрие този факт. Той е логично следствие от разликата в качеството на консумираните напитки.

4. Колкото по-тъмно е питието, толкова по-вероятно е на сутринта да сте зле

В това отношение водката е по-добър избор от уискито, а най-лошо се чувствате, когато прекалите с червено вино. Според учените причината е, че тъмните напитки съдържат повече „вторични“ химични вещества, сред които ацетон, масла и танини.

5. Генетично е

Някои хора никога не изпитват симптомите на махмурлука – без значение какви количества са погълнали и какво са смесили. Според изследване от 2008 г. 23 процента от хората по света имат тази щастлива наследствена комбинация.

 

Източник: obekti.bg

Подобни статии

Top