Майка и дъщеря свирят весели клавирни композиции от Моцарт - DC news

Майка и дъщеря свирят весели клавирни композиции от Моцарт

Концерт под надслов “Весели клавирни небеса с Моцарт” ще изнесат тази вечер от 17:30 ч. в Регионалния исторически музей – Пловдив пианистките Райна и Георгия Петрови.

Майка и дъщеря ще изпълнят включени десет клавирни произведения на Моцарт – образци на съвършен баланс между емоционалното и менталното начало. Композициите ще бъдат представяни според хронологичната им подреденост на създаването им във времето. Първите две от тях са композирани от 18-годишния Волфганг Амадеус Моцарт в Залцбург. Останалите са създадени във Виена в различни моменти от творческото развитие на композитора.

“Музиката на Моцарт отговаря на всички въпроси на сърцето през призмата на духовната мъдрост. Разнообразното идейно съдържание е в единство със специфичните особености на формата” – категорична е младата пианистка Георгия Петрова. Пред публиката тя ще свири заедно със своята майка Райна Петрова, която е преподавател в Академия за танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

“Като пристъпваме с преклонение към клавирните партитури на Волфганг Амадеус Моцарт, които са своеобразни кодове на времето и пространството, се молим да бъдем допуснати до тази сфера на духовно съвършенство. Да постигнем разбирателство и единство помежду си в духа на любовта, зрелостта, мъдростта, силата и благодарността” – споделя своето отношение към Моцартовата музика Райна Петрова.

 

Подобни статии

Top