Майки на деца с увреждания на протест пред Социално подпомагане

Майки протестират за рехабилитация

Майки на деца с аутизъм, синдром на Даун и детска церебрална парализа протестираха пред дирекция „Социално подпомагане”. От ведомството отказват да изплатят средствата за рехабилитация, които се полагат по закона на лицата с увреждания. Добавката за балнеолечение се изплаща веднъж в годината и е размер на 195 лева. При ползване на чужда помощ средствата, които се отделят за децата са двойни.

Многократни  откази на санаториуми да приемат група от 22 деца с увреждания  принуждава родителите им да уредят самоствоятелен лагер в курорта „Лозенец”. Семействата обаче се получили отказ от „социално подпомагане” да им се изплати добавката.

Мина Йовова винаги е имала проблем с фактурите, но досега се е разминавала без отказ. „Или ще искат допълнително документи от самия хотел, които сме ги набявали, но сега вече отказа е на цялата група от Пловдив”, посочи тя.

Според последните промени от месец юни  добавката се изплаща само за рехабилитацията и балнеолечението, които са извършени в специализираните обекти, регистрирани по Закона за лечебните заведения.

„Към нито една от фактурите, които сме получили от майките няма  касов бон. Хотелът, който са посетили, няма в дейността си балнеолечение”, обясни Донка Аргирова – заместник-директор на „Социално подпомагане.
Родителите на децата  твърдят, че са платили разноските по банков път, затова не разполагат с касов бон.

„Не може да има касова бележка, когато плащането е извършено по банков път и това е отбелязано на самата фактура. Този факт ще го потвърди всеки един счетоводител”, коментира Гергана Атанасова.

Родителите на децата с увреждания, които са получили писмата с откази  ще обжалват решението  в съда.

Подобни статии

Top