Майки на протест пред общината в Пловдив

Майки излизат на мълчалив протест срещу убийствата на пътя

Майки ще протестират днес пред общината в Пловдив. Протестът е насрочен за 11.00 ч.  Младите жени настояват да бъдат увеличени детските надбавки.

Припомняме, че преди няколко дни парламентът прие окончателно детските за първо дете да бъдат увеличени с 2 лева, като вече стават 37 лева месечно. Според майките обаче това е крайно недостатъчно. Те настояват да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,  както бе въведен през 2014 г. Освен това младите жени искат обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетението, което получават в периода между първа и втора година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения на възраст, в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често.

Майките искат още детските добавки да бъдат увеличени до санитарния минимум от 15% -16 % от минималната заплата и те да се получават о всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Сред исканията са също осигуряване на места за всички деца в детските градини и ясли, обезщетения за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ, адекватна здравна грижа за бременни, майки и деца, подсигуряване на нужното количество ваксини, осъвременяване на обезщетенията за деца в неравностойно положение и поемане от бюджета на цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недононосените деца до навършване на 3 години – изследвания, логопед, психолог.

Top