Майстори грънчари показват умения на Малката главна - DC news

Майстори грънчари показват умения на Малката главна

Започва традиционният Есенен панаир на занаятите в Пловдив. С дефиле от Стария град до Римския стадион ще започне изложението, в което тази година участват над 50 майстори от България, както и гости от Сърбия.

Есенният панаир на занаятите ще бъде съпътстван от  Пленер по грънчарство който ще се проведе на ул. „Райко Даскалов“ от днес до 24 септември. Той ще започне с представяне на участниците в надпреварата и обявяване  регламента на състезанието.

Майсторите грънчари ще демонстрират своите умения в шест импровизирани работилници, разположени на Малката главна.

За точното спазване на регламента и оценка на изработените предмети  ще следи жури от специалисти – етнографи и майстори. Най-добрият в надпреварата  ще получи парична награда.

Едно от най-интересните събития в програмата на празниците на Стария град ще се проведе в градинката на „Джумая джамия“. Състезанието „С менци за вода“ за най-бърз водоносец е днес от 14,30 часа.

По традиция Панаирът на занаятите ще завърши с майсторска вечер, на която ще се  връчат дипломи за участие в панаира и ще обяви победителят от надпреварата в пленера по грънчарство.

 

Подобни статии

Top