Майстори разкриха истината за хляба в Пловдив (СНИМКИ)

„Хлябът днес не е за продаване, а само за опитване!“ – така посрещаха гостите си днес майстор пекарите Георги Лефтеров от Пловдив,  Стилиян Чемишки от София, Делчо Вълков от Хасково, Владимир Йорданов от Плевен и техните ученици на Пловдивския панаир на занаятите.

Тълпи от хора се редяха на опашка, за да опитат вкусните тестени изделия, които майсторите приготвяха пред очите им. Пловдивчани и гости имаха и уникалната възможност да получат ценни съвети директно от корифеите в областта на приготвянето на хляб, както и да научат любопитни факти за историята на насъщния.

Когато казваме че, хлябът е „ръчен”, това означава, че не използваме машини за месене и оформяне на тестото, а всичко се прави с ръце, с влагане на много старание и любов, обясниха майсторите. Председателят на гилдията на хлебарите Георги Лефтеров и съпругата му Олга държат на живата връзка с клиентите си и винаги са отворени за разговори и консултации.

Историята на хляба датира от най-древни времена, като още на колони от 5000 г. пр. н.е. са изобразени хора, които чукат зърно. Днес в пекарната си майстор Георги приготвя повече от 40 вида хляб и тестени изделия, като това освен работа, за него е и хоби.

Стилиян Чемишки развива занаята си в София, но никога не пропуска да благодари на майстор Георги, който е негов учител и наставник. Целта ни е да направим така, че занаятът на пекаря да се върне на всяка улица, във всеки голям, по-малък град или село, обясни той.

Докато едните обясняваха и с усмивка предлагаха на всеки минувач да опита, то майстор Георги едва смогваше да демонстрира как се прави истински ръчен хляб. Със завидна ловкост и лекота той пресява, омесва, оформя и поставя в добре нагорещената пещ изделия от бяло, ръжено и царевично брашно.

В хлябовете, които днес пловдивчани дегустираха, хлебарят бе вложил и много фантазия и творчество – изделия с добавка на семена, гевречета с поръска от маково семе и сусам, хляб с лимец и много други тестени вкусотии.

Заблуда у нас е, че хлябът е вреден, пълен с консерванти и от него се пълнее, обясниха днес майсторите на множеството от хора, които лакомо опитваха от хлябовете и тестените изкушения. Ако повече хора знаят къде да намерят истински хляб, то те ще бъдат не само стройни, но и много по-здрави, допълниха те.

Подобни статии

Top