Майстори ще пекат хляб на Главната в Пловдив

Майстори ще пекат хляб на Главната

Близо 90 майстори ще се включат в тазгодишния Панаир на занаятите. Акцент в пролетното издание ще бъдат майсторите – хлебари, които ще покажат на живо как се прави автентичен български хляб. Шатрите на пролетния Панаир на занаятите ще бъдат разположени на старата Узун Чаршия, сега ул.Райко Даскалов.

В тях свои изделия ще подредят 70 български майстори и четирима техни колеги от Македония и Сърбия. Атракцията в занаятчийския форум ще бъдат 12 майстори хлебари, които ще покажат пред гостите на панаира един забравен занаят – на хлебаря и пекаря.

Сега по закон това е професия, обясни Георги Лефтеров – председател на гилдията, в която се приемат само собствениците на малки пекарни, които изпълняват определени изисквания. По този начин се гарантира, че те са истински занаятчии, които не използват сложни смески и съвременни технологии.

Панаирът на занаятите ще се проведе по време на Шестата среща на туроператорите, в която заявка за участие са заявили фирми от над 15 страни. За тях са организирани инфотурове, за да се запознаят със забележителностите на града.

Участниците в различните обиколки на Пловдив ще се срещнат на 23 април в 17.30 часа на Римския стадион, където ще бъде откриването на пролетния панаир на занаятите, а после гостите ще разгледат изделията на майсторите. Занаятчийският форум ще продължи до 26 април.

Подобни статии

Top