Майсторки от Пловдив разказват историята на плъстенето (СНИМКИ)

Пловдив е град с богата и изключително любопитна история. Освен културното наследство, с помощта на амбициозни и талантливи майстори, градът под тепетата е съхранил древни традиции и занаяти.

Изработката на най-различни изделия от вълна или т.нар. плъстене е един от тези трудоемки, но интересни занаяти. Майстор Пепи Ставрева, позната като Стрина Пепина и майстор Илияна Шишкова години наред се борят да развиват  и популяризират плъстенето не само в Пловдив, но и в цялата страна.

Плъстенето, или т.нар. филц (felting), е техника за изработване на различни изделия от непредена вълна. Плъстите са най-старият познат на човека текстил. Те се правят без шевове и тъкане и представляват неконструирана тъкан.

През вековете са били особено широко разпространен в Централна Азия, където са били използвани за всичко – от килими до шапки.

От вълна могат да се направят разнообразни изделия, като обувки, палатки, килими, фини дрехи, произведения на изкуството, шапки, шалове, украшения и бижута. Майсторките разказват, че в наши дни плъстите или фелтът, както е другото му наименование, се преоткрива от много известни дизайнери, които му намират нови приложения.

Изследванията на пловдивските майсторки показват, че плъстите са най-ранната форма на текстил, известна на човека. Туркменските номади например са правили своите палатки, дрехи и подови покривки от този материал, който в последствие се превърнал в съществена част от различни религиозни ритуали.

Булките в миналото пък били подканвани да седят върху бял фелт по време на брачната церемония, а животни често са били пренасяни в жертва върху плъстени постелки. Вярвало се е , че фелтът има магически и пречистващи свойства и монголските конници увисвали плъстени фигурки в палатките, в които живеели, очаквайки да им донесат късмет.

Фелтът се прави чрез тупкане и триене на вълната, заедно с употребата на вода, която служи като лубрикант. Отделните вълнени влакънца се движат напред-назад заедно с триенето, което води до появата на заплитания. Така вълнените влакна се заплитат безнадежно, което дава и здравината на получената тъкан.

Съществуват и няколко други метода за изкуствено създаване на фелт, включително използвайки химикали и профилирани игли. Фелт може да се произведе и при смесването на вълна с други влакна (най-добре естествени), но е необходимо минимум 30% съдържание на вълна в крайния продукт, за да може да се причисли към истинската тъкан.

Въпреки своята древна и разнолика история, фелтът в действителност е фабриката чудо на 20-ти век и продължава и днес да е широко известен по целия свят. Платът може да бъде направен доста флексабилен, втвърден или колосан, или почти прозрачен, което се определя от конкретните нужди на производителя.

А пловдивчани винаги могат да посетят Стрина Пепина и Илияна Шишкова, които с радост ще изпълнят всеки каприз от вълна.

 

Подобни статии

Top