Майсторско хоро и курбан в чест на Св. Спиридон (СНИМКИ+ВИДЕО)

Ден на майстрора в стария град

Пловдивските майстори отбелязаха деня на покровителя си Св. Спиридон с шествие по калдаръмените улички на Стария град. В дефилето се включиха още музиканти, жители и гости на Пловдив.

Регионалният етнографски музей – Пловдив, Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив, Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство взеха участие в традиционното майсторско хоро в двора на музея. След това се отправиха към храма Св. Богородица, където бе отслужена тържествена литургия за здраве и благополучие.

Докато траеше дефилето,  само майсторите готвачи останаха в двора на Етнографския музей, където се приготвяше празничен курбан. По-възрастните разказаха, че по традиция еснафът всяка година закупува с общи средства мъжко животно, което се коли, освещава се и всички заедно сядат на трапезата.

Днес дюкяните на майсторите остават затворени през целия ден. Празникът е време за веселие и почивка, ако някой реши да работи, светецът ще се разгневи и ще вдигне покровителството си от занаята, разказаха уредниците от музея.

12 ноември е Денят на Св. Спиридон, по-известен като Ден на майсторите. Светецът закриля грънчарите, тухларите, обущарите, ковачите и казанджиите. Има няколко легенди за светеца – едни разказват, че е бил обущар, други пък смятат, че е бил грънчар, споделиха от музея.

Подобни статии

Един коментар

  1. коко написа:

    Еее, супер! Да са здрави майсторите и да правят още по=големи празненства!

Top