Майстор Миро: Който не яде наденица, е будала!

Оригинална сръбска скара, приготвена от най-известния майстор на сръбските плескавици, вешалици и наденици – майстор Миро, могат да опитат пловдивчани днес на балканския фестивал „Табиет“ в пловдивския панаир. Днес е сръбската вечер, когато освен сочната скара, феновете на сръбската музика ще могат да се насладят на възпламеняващите ритми на Драган Коич-Кеба.

Бузуки парти, гръцка и сръбска скара на „Табиет“ феста (СНИМКИ)

А кой е майстор Миро? Мирослав Стефанович е собственик на първото заведение у нас изцяло за сръбска скара и ястия. Знаят го всички – в цяла България. Но самият той смята Пловдив за мястото, откъдето тръгва кариерата му.

„Аз съм от Сърбия – от Лесковац – столицата на сръбската скара. Потеклото ми обаче е българско, от Трънско, там някога са бягали от турците. Кариерата ми тръгва от Пловдив, много го обичам. Работех на 9-ти километър. Тогава първи ми направи реклама Стефан Данаилов – артистът“, разказва майсторът.  „Пловдив е моя град, имам много приятели тук – стари ресторантьори. На няколко панаира сме работили и аз, и моите ученици. Има хляб в България за всеки, дай да бъдем само хора, нищо друго не ни трябва на нас на Балканите, както казваше нашият патриарх Павле“, обяснява той.

Започнал да работи в занаята през 1968 година, още като ученик. Три години по-късно завършва средно училище в Лесковац и оттогава цял живот се занимава с готвене, дори и в казармата. „Тук съм от 17 години. Взех си жена готвачка. Синът ми и дъщерята са завършили готварство. Бизнесът ми е семеен“, подчертава Стефанович. И се чуди: „Ако синът иска да живее тук, за какво ги правих тия къщи в Сръбско?Ще продам всичко там на шиптърите и ще дойда и аз тук да живея. Можеш да избереш къде да живееш, не можеш да избереш къде да се родиш. На мен тук ми е хубаво, хората ме уважават. И в Словения съм работил, и в Швейцария, и в Чехия, но тук е най-хубаво!“

И тъй като е започнал от Пловдив, в града под тепетата майстор Миро се чувства като у дома си. Затова е приготвил за пловдивчани всички свои най-добри специалитети – различни видове плескавици, истинска домашна наденица, без грам соя в нея, наденица на чеверме, пушени вешалици, контрафиле и др. „Подготовката, всичко се прави тук на място“, подчертава майсторът. Разкрива, че задължително ще има малко лютичко в скарата. И се шегува: „Не сме французи, балканци сме!“

Оказва се, че не е лесно да се прави сръбска скара. „Сега се опитва всеки да прави сръбска скара. Някой е написал, че прави такава, стана много популярно, след моето идване в България. И се радвам, че клиентите ми са №1. Това, което се случва между България и Сърбия сега, е нещо хубаво и икономически, и политически. Тук се чувствам като у дома, нямам врагове в тая държава. Навсякъде съм внимавал където съм ходил. Ако се развали нещо, по-добре да го хвърля, да не се случи нещо, не дай Боже! И след толкова години, мисля да остана тук“, категоричен е Стефанович.

1 2

Подобни статии

Top