Майстор на скулптури с изложба в Етнографския музей

Тодор Азманов с изложба в Етнографския музей

Тодор Азманов е подредил изложба от свои скулптури в двора на Регионалния Етнографски музей в Пловдив. Експозицията е по повод 85-та година от рождението на автора и показва произведения от различни периоди на творчеството му. Творбите му са предимно портретни скулптури в реалистичен и абстрактен стил.

Азманов прави тази изложба с желанието хората да проследят дългия му творчески път. Обича да работи с глина още от малък. Негов учител е Златю Бояджиев, който съзира дарбата му още в детските години, а по-късно учи и при скулпторът Иван Топалов.

„Когато искам да направя скулптура търся да открия черти от характера, гледам усмивката, жестовете, очите“, разказва Азманов. Една от любимите му скулптури, показани в изложбата е на баба Илийца от с. Патриарх Евтимово. С живота си тя наистина ми напомни за героинята на Иван Вазов, коментира творецът: „Исках да оживя всеки един детайл. Така се получи невероятната й усмивка и излъчване.”

Скулптурата „Изток-Запад. Една Европа” Тодор Азманов създава, когато пада Берлинската стена. Показва я на изложба в Европейския парламент, която е съвместна с Никола Манев и Таньо Митев: „При откриване на изложбата бившия председател на Европейския парламент Хосе Мария Роблес казал на дъщеря ми колко добре би стояла тази скулптура в парламента. И тогава аз реших да я подаря.” Така оригиналът остава завинаги в сградата на Европарламента, а в двора на Етнографския музей е изложено копието.

Тодор Азманов обича да пресъздава и емблематични имена от българското Възраждане, герои от руско-турската освободителна война. В експозицията показва изваяни глави на Матей Миткалото, ген. Гурко и други.

Азманов е обичан и ценен автор не само в България и Европа, но и в Алжир, където работи през седемдесетте години. Там създава школа по скулптура и прави първата изложба в историята на мюсюлманската държава. Така става почетен член и на Съюза на алжирските художници. През есента му предстоят нови изложби в чужбина и отново пътуване до Брюксел.

Подобни статии

Top