Майстор-тъкач от Пловдив вплита древните традиции в съвремието (СНИМКИ)

Елена Драмова - майстор тъкач

Занаятчийството е мисия, чрез която се запазват живи традициите и се осъществява връзка с културата на предходните поколения. В Пловдив, един от най-древните градове в света, живеят и творят хора, които са посветили живота си на старите българските занаяти.

Елена Драмова е майстор-тъкач в града под тепетата. Тя счита за своя мисия да запази изконните традиции чрез вплитане на различни багри, орнаменти и символи в своите изделия – покривки, шалове, пердета, пана, дамаски. Най-верният помощник на Елена е дъщеря й Нина Драмова, която също има желание да стане истински майстор.

Елена прави първите си стъпки в занаята след като се омъжва. Тя попада в артистично семейство, творческата среда я увлича и благодарение на свекърва си се увлича по тъкането. Споделя, че в началото й е било трудно, но с много труд и желание постепенно усвоява занаята.

След като натрупва опит започва да прави комбинации с различни материали, техники, както и да измисля все по-нови модели. В момента тя е и член на Задругата на майсторите и притежател на майсторско свидетелство от Национална занаятчийска камара.

Майсторката работи основно с лен, памук и коприна. Напоследък се е насочила към по-фините тъкани – покривки, пердета, шалове. По думите на Елена хората, които се интересуват от занаята стават все по-малко, причина за което е масовото навлизане на китайски стоки на пазара. Според нея занаятите в последно време все по-често се профанизират и младите хора си създават грешна представа за това какво е и какво не е истинско майсторство.

В Пловдив днес има 5-6 тъкачки, а преди 25 години са били над 40. Повечето майсторки са избрали да се занимават с друго, а младите, които имат желание да се научат да работят на стан са все по-малко. В работата си Елена използва техники, които са познати на човечеството от Древността.

Едно от най-вълнуващите преживявания за Елена е, когато преди години, заедно със свекърва си и още няколко майсторки, се заемат със сложната задача да направят костюмите за филма „Време разделно“. Двете изтъкават общо около 200 метра, за да имат облеклата напълно автентичен вид.

Тази година Елена, заедно със свой колега, който изработва накити от мъниста, ще направи своята осма поред изложба в Етнографския музей в Пловдив, където представя новите си модели.

Интерес към работата на Елена проявяват и чуждестранните туристи в Пловдив. Майсторката е имала възможността да се срещне и със свои колежки от Канада, Испания и Франция. Житейското й кредо е да съхранява изконните традиции и в тях по свой начин да вплита модерното ,за да имат тъканите живот в съвременния дом. „Ако познаваш добре традиционната орнаментика, не представлява трудност да комбинираш елементите и да получиш нещо съвременно и ново“, споделя Елена.

Близо два месеца от годината Елена посвещава на подготовка за 1 март. Първите мартеници прави преди повече от 20 години, когато заедно с дъщеря си са организирали работилнички вкъщи. Постепенно започва да ги предлага на пазара и всяка следваща година се старае да измисля и изработва нови модели.

Майсторката се надява, че образователната система в страната ни ще претърпи промени и на децата ще се предостави възможност да се занимават с традиционните занаяти и да ги опознават. Само така ще се съхрани българският дух и националната ни идентичност.

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top