Македонците скриха книгите менте на Талев

Внукът на Димитър Талев бе на среща във Външно министерство

Македонските власти иззеха от книжарниците и скриха преиначените пиратски книги на Димитър Талев след скандала около фалшификациите на текстовете, който избухна в България. Това съобщиха български патриоти от Скопие вчера.

Климент Братиславов Талев, внук на класика на българската литература Димитър Талев вчера бе на среща в Министерство на външните работи, където беше поканен във връзка с поредното пиратско и фалшифицирано издание в Скопие на произведенията “Железният светилник” и “Преспанските камбани”:

“Искам да споделя впечатленята си от срещата с представители на министерството, защото вие бяхте първите, които дадохте гласност на поредното бандитско отношение на сърбоманите в Скопие към паметта на дядо ми. Обнадежден съм от срещата, обещано ми беше, че държавата твърдо ще застане в защита авторските права на наследниците на Димитър Талев. Оставих им пиратското издание “Железниот светилник”, за да се направи експертиза и сравняване на този текст с оригинала. Запознах представителите на министерството с идеята в дните около 20 октомври, когато се навършват 50 години от кончината на дядо ми представители на българската интелигенция и наследниците да заминем в република Македония, където да се дарят книги на дядо ми, писани на майчиния му български език. Държавата ще подкрепи и тази инициатива, министерството ще изготви програма за честването на Талев в чужбина. С издателство “Захарий Стоянов” подписах договор като наследник и един от носителите на авторските права, които вече подготвят за печат трилогията на дядо ми “Усилни години”, която не е издавана от 1928 година”, каза внукът на Димитър Талев – Климент.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Източник: Агенция „Монитор“

Подобни статии

Top