Макет на Колизеума от опаковки в Пловдив

макет на колизеума

Огромен макет на Колизеума ще бъде изграден в Пловдив от картонени опаковки от напитки в рамките на съвместен проект на Община Пловдив и една от фирмите за разделно събиране на отпадъци. Проектът е под надслов „По-чист и зелен Пловдив – потенциалът на разделното събиране на отпадъци от опаковки“. Града под тепетата заено с Бургас и София са градовете избрани за пилотни по проекта за събиране и рециклиране на картонените опаковки от течности.

На 15 септември стратира проекта „Голямото събиране“ за децата от всички училища в районите „Тракия” и „Централен”. В продължение на две седмици учениците от тези 20 училища ще събират използваните от семействата им картонени опаковки от сок и мляко и на 25 септември ще ги донесат в училище.

Там отпадъците ще бъдат събрани в чували, а училището, събрало най-много опаковки, ще спечели мултимедиен проектор.

В рамките на три дни от събраните опаковки на централно място в Пловдив ще бъде изграден 4-метров макет на Колизеума в Рим. Построяването на инсталацията ще бъде съпътствано с голям детски празник с много игри, образователни работилници и състезания, свързани с оползотворявнето на отпадъците. За съжаление в България никой не събира картонените опаковки от течности, защото трудно се рециклират.

Предприятия със специализирани инсталации за разделянето състваките на този тип опаковки има само в Сърбия и България, но у нас те са с много малък капацитет. Само през първото полугодие фирмата за разделно събиране на отпадъци в пловдивските райони „Централен” и „Тракия” е събрала 62 тона от контейнерите за хартия. От тях 255 кг са само опаковките за течности, 61 тона са пластмасовите отпадъци, а 33 хиляди килограма е стъкларията.

От фирмата се оплакаха, че контейнерите за разделно събиране често се палят умишлено. За 2013-та изгорелите контейнери са 48, а през тази – вече 43.

 

Подобни статии

Top