Малено посочил физическия убиец на митничаря Дребчев

Бившият лидер на рокерите от „Вагабонт“ в Пловдив Малено е един от свидетелите по делото за убийството на митничаря Георги Дребчев. Това стана ясно по време на разпита на бившия началник на Второ районно Валери Баранов, който вече е пенсионер. По думите му именно Малено е казал кой е убиеца на Дребчев.

Преди няколко години Маленко Галев /Малено/ отишъл в районното и казал на Баранов, че има информация за убийството на митническия инспектор. Тогава той посочил, че това е Божо от Кючука, имайки предвид Божидар Атанасов.

„Малено ми беше информатор. Просто ме информираше, докато си говорим“, посочи Баранов. Той допълни, че само е присъствал на разпита на рокера, но не го е разпитвал сам. От разпита му в съдебна зала стана ясно също, че Малено му е казал, че е използван пистолет ТТ, на който му е сменена цевта в някое от поделенията на Гладно поле в Пловдив.

Оказа се, че рокерът е един от защитените свидетели по делото.

Сред първите разпитани свидетели бе майката на убития митничар Стоянка Дребчева. Тя разказа, че синът й първоначално работел в митницата като шофьор последователно на двама началници – Теменужка Райчева и Димитър Толев. Впоследствие започнал да следва икономика в Свищов и получил нова длъжност – митнически инспектор. Въпрек това Толев продължил периодично да използва Дребев за свой шофьор, тъй като му имал голямо доверие. Двамата понякога имали разногласия, но самият Толев казвал, че митническият инспектор му е като син. Жената разказа, че няколко пъти синът й се оплаквал, че когато пътува на дълги разстояния, го следят скъпи черни коли. Тя съобщи още, че семейството имало частен бизнес от самото начало на демокрацията, тъй като двамата със съпруга си са работили известно време в чужбина и натрупали пари. Така те си отворили фурна за хляб, от която снабдявали Пловдив и околните села, открили си частна автобусна линия с четири автобуса, а първоначално Дребчев също карал маршрутка от Съединение до Пловдив.

„Откакто той бе убит, вече 17 години, с баща му сме като в затвор. За нас затвор е сега. Другите са свободни да обикалят, аз стояв в къщи, нямам желание да излизам, освен на гробищата и по доктори. Осъдени сме!“ – изплака пред съдията майката.

Тя беше категорична, че е искала да изучи децата си и ги е възпитавала всичко да им е законно. „Ние пари си имахме, не сме имали нужда, той също така смяташе“, обясни Дребчева. Тя познавала Иван Карабелов и покойния кмет на Съединение Евгений Маринчешки, сочени от обвинението като подбудители на убийството. По думите й и двамата са й помагали след убийството на сина й.

Веднага след майката бе разпитан личния лекар на  семейство Дребчеви Никола Николов. Той разказа, че Дребчева била в тежко състояние след убийството на сина си и че страдала от депресивно разстройство, не искала да се храни, не искала и да живее. „Тя е с разбита нервна система“, посочи лекарят, който бил съученик на митничаря до осми клас.

Съпругата на Дребчев пък обясни, че в деня на убийството 15 юни 1997 година,  била с мъжа си на дежурен зъболекар заради детето си, тъй като било неделя. След като извадили зъба на детето им, митничарят откарал семейството си в къщи, но по пътя му звъннали по телефона и той отново излязъл. Впоследствие се обадил на жена си да пита дали дъщеря им е спряла да плаче и казал, че скоро ще се прибере. Около 23.30 ч. Иванка Дребчева видяла, че паркира колата им на обичайното място, но тъй като не се качил, решила, че се е объркала и легнала с момиченцето да спи. „Звъннаха ми на вратата посред нощ, но не отворих, защото бях сама с детето“, обясни жената. На другата сутрин дошли полицаи от Пето районно и я завели там, разпитали я какво е правила вечерта и след това й казали, че мъжът й е мъртъв.

На делото днес бяха разпитани десет свидетели, утре то продължава с разпит на още хора. Като дати за разпити са посочени още 17, 24, 25 и 26 февруари.

Припомняме, че Божидар Атанасов и Иван Карабелов са обвинени в това, че първият е убил митничаря Георги Дребчев, а Карабелов и покойния кмет на община Съединение Евгений Маринчешки са били подбудители за убийството.

На предишното заседание стана ясно, че делото ще се гледа по съкратената процедура с разпит на свидетели. При този вариант на съкратено съдебно производство извършителите се признават за виновни и могат да бъдат разпитани посочени от защитата свидетели, а на останалите да бъдат взети предвид показанията от досъдебното производство.

Подобни статии

Top