Малката главна става чаршия за Панаира на занаятите

Малката главна в града под тепетата ще се превърне в огромна чаршия от 20 до 24 март за осмия Пролетен панаир на занаятите.

85 майстори ще демонстрират повече от 25 занаята. Сред тях са дърворезба, тъкачество, плъстене, грънчарство , ножарство,  стъклодухане, стъклопис, свещарство, изработване на накити, изработване на национални кукли и кукли от текстил, шапкарство, килимарство, художествени тъкани, сладкарство.

Занаятчиите ще ползват дюкяни, подредени в редица по ул. „Райко Даскалов“.

Тази година в града под тепетата ще пристигнат и майстори от Сърбия и Македония, които ще представят ръчно изработени накити и стъклописи.

„Интересът за участие от страна на наши и чужди майстори е огромен и се налага да ограничаваме присъствието от съседните балкански държави. Не успяхме да допуснем около 30 човека, тъй като пространството вече не ни достига“, каза председателят на РЗК – Пловдив Тони Симидчиева.

За трети път на Пролетния панаир ще се проведе и пленер, тази година пред пловдивчани и гости ще бъде представено изкуството на дърворезбата.

Представители на школи от цяла България ще се състезават в изработването на пано с размери 35х52 см. на тема „Пловдив“.

Работилниците им ще бъдат разположени в края на Малката главна, а след края на панаира изделията ще бъдат предоставени на Общината, която от своя страна ще ги подарява на чуждестранни гости.

Ученици от Професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив също се включат в тазгодишния панаир.

„Специалността дърворезба е закрита в Пловдив преди пет години, тъй като има база и технологии, но липсват желаещи. Надяваме се, че с тази инициатива отново ще популяризираме изкуството сред младите и ще го възродим“, сподели директорът на гимназията Иван Ангелов.

Официалното откриване на Пролетния панаир на занаятите ще е на 20 април от 17.30 ч. на Римския стадион.

 

 

Подобни статии

Top