Малките художници на Резонанс с изложба в НБ „Иван Вазов“

PLAKAT detski-2015 - Копие

Ателие Резонанс отваря врати през 2011 г. като „бутиково“ ателие, поради разпределението на децата в малки групи. Така бъдещите художници получават по-голямо внимание и почти индивидуално обучение. В годината на своето създаване, през лятото, беше организиран детски пленер в „Чинарената гора” близо до Пловдив, на който присъстваха около 25 дечица. През годините ателие Резонанс се оформя като самостоятелно пространство, в което децата творят, ръководени от преподавателя Николай Маринов, защитил дисертация върху детското творчество.

Малките художници участваха в благотворителна изложба, организирана от галерия Резонанс и фондация Резонанс –  „Да помогнем на Амелия“. Участваха и в два международни конкурса: „Има Дядо Коледа“, със 168 рисунки, и – „Пролет е“  – 219 рисунки. Децата се изявяват и в проектите, които галерия Резонанс организира. Взели са участие в изложбите: Чинарите four seasons, Усещане за…., Новите 100 и От 100 ателиета. По време на „Нощта на музеите и галериите“ се организират и детски събития, в които децата се забавляват, рисувайки. В галерийното пространство те създават своите произведения по творбите на гостуващите художници. Малките ни художници са посетители на галерията и участници в събитията й. Техни произведения във вид на картички, заедно с произведения на големи художници, присъстват на ледения континент Антарктида, където Резонанс е първата стъпила галерия. Децата от ателието са участници и в голямата мозайка, посветена на третия рожден ден на галерията, която беше експонирана в Австралия. Вземат участие в конкурси и изложби в София, страната и чужбина /например във Венеция по време на карнавала/.

За малките художници се полагат големи грижи: заснемат се видеофилми с тяхно участие, проследява се развитието им в творческата сфера, благодарение на богати архивни материали. Организират се самостоятелни и общи изложби, планинска артакадемия, занимания на открито сред природата, подготовка за професионални училища, включване в образователни лекционни програми, обучение в изложбеното пространство на галерия Резонанс, участие в международния фестивал „Горски Резонанс” заедно с австралийските художници. Всичко това е част от обучението, което е интерактивно, занимателно и високопрофесионално.

Рисуването е умение, което въздейства на децата по много начини. То ги учи да развиват въображението си, интелигентността си, да бъдат индивидуални и различни. Рисуването е и чудесно средство за изразяване на емоциите и развитието на творческо мислене. Накратко, то обогатява живота на децата!

Заповядайте на изложбата на малките художници от ателие Резонанс, днес от 17.00 ч. в НБ „Иван Вазов“!

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top