Малкият „голям“ формат за втори път в „Аспект“

И през тази година  галерия „Аспект спази традицията в началото на първия пролетен месец  да представи колективна изложба. За втори път галерията залага на „Малкият голям формат“. Първата изложба под този надслов беше през март 2012 г. и е една от най-успешните колективни изложби във вече десетгодишната история на галерията.

В настоящата изложба са поканени 23-ма изявени художници, които ще покажат картини  до размер 30х30, без ограничение в тематиката.

Малкият формат, поради своята достъпност като цена и възможност за лесно експониране в ограничени пространства, е доста експлоатиран и от творците и от галеристите, но това в никакъв случай не означава, че може да бъде подценяван, напротив – той е своеобразен тест за твореца, доказателство за неговото майсторство и за степента на владеене на „занаята“. Много по-лесно за един художник е да развие идеята си върху голямо платно, даващо му свобода на действие и пространство за изразяване, докато малкото  изисква друг подход – да се концентрира, да „влезе“ в картината и да успее с минимум изразни средства да постигне максимално внушение.  Именно това прави малкия  формат „голям“, това е и причината някои автори да го избягват.

Художниците, които участват в изложбата представят творби, в по-голямата си част рисувани специално за тази изложба. Най-силно е присъствието на  пловдивските творци – Недко Итинов, Валери и Нели Ценови, Вихра Григорова, Георги Щърбев, Ели Станчева, Здравка Василева, Илия Желев, Лили Кючукова и Румен Нечев. Това са автори, с които галерия „Аспект“ работи активно и чиито имена не се нуждаят от специално представяне.

Пловдивската публика ще има удоволствието да види и творби на утвърдени имена от цялата страна като Валентин Асенов-Хъкала, Владо Запрянов и Владо Чукич, Нина и Иво Петрови, Иван Стратиев и Иван Христов-Грога, Николай Добрев и Цветан Лазаров; на младите и обещаващи Мария Райчева и Кирил Харалампиев, на „художника на маковете“ Хикмет Четинкая и на Неделчо Нанев, който вече не е между нас.  Пъстра палитра от възрасти, стилове, теми, цветови гами и настроения; живопис, рисунка и графика съжителстват хармонично в залите на галерия „Аспект“.

Второто издание на изложбата „Малкият голям формат“, което с така представените автори и произведения, е своеобразен паноптикум на съвременното българско изобразително изкуство, ще бъде на разположение на публиката от 4-ти до 26-ти март.

 

Подобни статии

Top