Малко над 49 млн. е крайната цена на Колодрума

49 500 000 лв. с ДДС е крайната цена на Колодрума, стана ясно дни преди откриването на най-новата многофункционална спортна зала в Пловдив.

Като „нападки лишени от аргументи“ и „агресивни политически коментари, които се опитват да съсипят доброто, така че негативното да надделее отново“ главният архитект Тодор Абаджиев определи появилите се обвинения, че обявената цена на Колодрума не е реална.

727 евро е цената на квадратен метър площ в новата зала. Отделно 3 млн. струва само пистата, а 8 млн. са изразходвани за самия терен. Съоръжението е сходно само с размерите на софийската „Арена Армеец“. Столичани разполагат с повече места за зрители, но нямат кооездачна писта, което прави Колодрума единствен по рода си.

Предстои избор на консултантска фирма, която ще изработи цялостната документация около условията по наемане на залите и по-гъвкава финансова политика за представянето им, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.  Надяваме се до края на годината да се доближим до изравняване на приходите и разходите, допълни той.

Тази неделя всеки ще може да се запознае с условията в Колодрума по време на официалното откриване. Влизането в залата се осъществява през два главни, седем допълнителни и един отделен вход, който е предназначен само за спортистите. Осигурен е и специален достъп за хора с увреждания.

Уникална за България е и климатичната система на новата спортна зала, което ще спести доста средства от отопление и охлаждане, обясни кметът. Всяко помещение разполага и с отделен топломер и електромер.

Залата е оборудвана с 28 вида системи, като липсва единствено концертна система, което обаче не пречи акустиката да бъде с коефициент 1,92, което я прави отлична за провеждане на концерти.

Самата писта е изградена по всички стандарти и изисквания на Международната федерация по колоездене и е на път да превърне Пловдив в Международен център по колоездене за цяла Южна Европа.

Подобни статии

Top