Малчугани учат хлебарския занаят в Стария Пловдив

Хлебната къща в Стария град в Пловдив посрещна днес сръчните малчугани от КСУ „Олга Скобелева“, които замесиха първия хляб и се увериха, че приготвянето на насъщния е процедура, която трябва да се върши с много грижа и любов.

За децата предварително бе подготвено солено тесто, което те трябваше да оформят, украсят и след това да поставят в печката, за да се получи мек и вкусен хляб.

Нетърпеливи да се впуснат в предизвикателството, хлапетата едва дочакаха организаторите да приключат с инструкциите и да им раздадат задължителните за всеки майстор-хлебар бели престилки.

На събитието бе поканен и кметът на Пловдив Иван Тотев, който се очакваше също да замеси хляб, но поради важни ангажименти, той не успя да се включи в работилницата.

Докато децата се забавляваха и усвояваха тънкостите на занаята, в сградата на Етнографския музей в Пловдив бе открито първото благотворително събитие, с което се набират средства за възстановяването на Хлебната къща и за нейното пълноценно функциониране.

По думите на Надежда Савова  – организатор и председател на Мрежа Хлебни къщи, 25 хил. лв. е минималната сума, необходима за укрепването на сградата в Пловдив.

Савова изрази благодарност към Община Пловдив за решението да отдаде помещението в Стария град под наем за 5 години. Къщата е двуетажна, като на първото ниво се намира помещението за терапевтични месения, а на втория етаж ще са стаите, където ще се провеждат по-малки работилнички, и помещение за незрящи.

 

Подобни статии

Top