Манолова в Асеновград: Всяко пето дете е било жертва на сексуален тормоз в интернет

Иска софтуер за родителски контрол

89 % от предложенията за секс към деца се правят в онлайн мрежата, а броят на регистрираните педофили в интернет е над 750 хиляди души. Сто хиляди от тях имат профил в социалната мрежа Фейсбук. Шокиращите данни изнесе националният омбудсман Мая Манолова.

Тя гостува в града на Чая по повод националната конференция, посветена на съвременното онлайн общуване. Според статистиката седмично децата прекарват пред компютъра 30 часа като поне час от времето отделят, за да влязат и да разгледат порносайт, а малко повече от три часа сърфират из сайтове за запознанства.

 

И още: само за една година броят на снимките, показващи сексуална експлоатация над деца в интернет е нараснал четири пъти. На фона на тревожната статистика се оказва, че едва една четвърт от децата са склонни да споделят, че са били обект на тормоз и агресия  в мрежата.

„Проблемът у нас изглежда нерешим, защото децата все по-рано започват да използват интернет, достъпът до него става все по-лесен, родителите не знаят как да ги контролират, а в училищата липсват подходящи образователни програми”, коментира Манолова.

Според нея генералното решение е създаване на устойчива държавна политика и включване на всички отговорни институции, които да  изготвят национална стратегия за киберсигурност.

Като национален омбудсман тя вече е поискала от трите мобилни оператора да създадат специален софтуер за родителски контрол с интернет филтър, създаден за защита  на децата от опасностите в интернет.

„Българските деца имат право на щастливо детство, спокойна и сигурна среда, а една от целите на институцията на омбудсмана е те да бъдат осигурени”, каза в заключение Манолова.

Четвъртата национала конференция приключва днес. Повече от 80 участници от общините София, Варна, Добрич, Свищов, Ардино, Карлово три дни обсъждаха рисковете за подрастващите в Мрежата.

 

 

Подобни статии

Top