Маргарита Мачева поставя „Майка“ на пловдивска сцена

Актьори от трупата на Пловдивския театър и младите им талантливи колеги Александра Димитрова и Мария Сотирова репетират усилено за премиерата на най-новото заглавие в афиша на театъра.

Спектакълът на Максим Горки „Майка“, чиято премиера е насрочена за 18 април,  е под режисурата на младата Маргарита Мачева.

Маргарита е родена в Плевен, където завършва Математическата гимназия и веднага след това е приета в НАТФИЗ, специалност „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Пламен Марков.

Любовта й към театралното изкуство се заражда още докато е ученичка и посещава актьорска студия в Плевенския театър. Постепенно Маргарита се се увлича към режисурата и начина, по който се оформя представлението.

Завършва Академията с дипломния спектакъл „Кървава сватба“  по Ф. Г. Лорка, поставен на сцената на Драматичен театър „Иван Радоев“ в Плевен. Избира да направи дебюта в родния си град, защото там се заражда любовта й към театъра и да работи с екипа е мечтата й още от ученичка.

Признава, че й е било трудно, но много интересно и вълнуващо. По думите й „Кървава сватба“ е различен тип театър, от това, което прави в момента, тъй като там е преобладава формата, докато „Майка“ е в голяма степен психологически театър.

Още докато следва в НАТФИЗ, Маргарита е асистент-режисьор в спектакъла „Крал Лир“ на Стайко Мурджев и тогава за пръв път работи с Пловдивския театър. Тя е впечатлена от професионализма на екипа в Драмата, споделя, че всички – актьори, технически екип, администрация, вършат работата си с желание и много любов към изкуството. Затова и няма никакви колебания да се довери на пловдивския екип за „Майка“.

Маргарита е избрала именно текста на Горки, тъй като темите в него са актуални за нашето съвремие. „Майка“ е е написана във време, когато Русия е била политически нестабилна. Точно преди Голямата революция в страната е имало много стачки, най-вече работнически и студентски.

Въпреки мащабното недоволство обаче, не се случва нищо. Човек попада сякаш във вакуум – не знаеш дали това, което предстои ще е хубаво или лошо, съществува единствено страх от неизвестното и борба за оцеляване.

В „Майка“ се разказва за това как политическата и социална криза се отразява на отделния човек и на едно семейство. Фамилията се разпада именно заради страха от неизвестното и майката Васа Железнова се опитва да запази това, което е градила дълго време – дома си и бизнеса.

Децата й пък искат да водят собствен живот и всяко от тях търси индивидуален начин за спасение. Конфликтът се заражда, тъй като гледните точки на поколенията се разминават.

В ролите ще видим Ивана Папазова, Мариана Йотова, Боряна Братоева, Елена Кабасакалова, Александра Димитрова, Мария Сотирова, Венелин Методиев, Димитър Банчев, Тодор Дърлянов и Красимир Доков.

Сценографията е поверена на Елица Георгиева, музиката е на Пламен Мирчев, а мултимедията е на Петко Танчев. Преводът е на Майа Праматарова и е направен специално за представлението.

Премиерата на пиесата ще бъде на 18 април, дотогава екипът ще репетира неуморно всеки ден.

Стискаме палци на Маргарита и екипа, вярваме в тях и от все сърце им желаем успех!

 

Подобни статии

Top