Маргарита Попова: В Пловдив трябва да има музей на толерантността

Ще бъде чудесно в Пловдив да има музей на толерантността. Бих препоръчала на кмета на Пловдив Иван Тотев да отреди сграда, където тази идея да се случи. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, след като разгледа фотоизложбата „Животът на малцинствата в България“.

Попова бе посрещната в Пловдив от кмета Иван Тотев и директора на фондация „България“ Яков Джераси. Тя пристигна в града под тепетата, за официалното закриване на изложбата на Огнян Панов „Животът на малцинствата в България“.

„Чудесно е, че тази експозиция е ситуирана точно тук, за да я видят хората, докато пазаруват по празниците“, посочи вицепрезидентът. „Убедена съм, че на всеки в съзнанието ще остане това, че хората сме създадени на земята, за да ни свързват много неща и това се вижда на всяка една от снимките – уважение, обич, почит“, допълни Попова.

Експозицията на Главната улица в Пловдив беше открита от Ейбрахам Фоксман, национален директор на Лигата срещу поругаването – една от най-влиятелните еврейски организации в света, при визитата му в Пловдив преди месец. При престоя й в Пловдив две от паната са били поругани, разказаха организаторите. Според Маргарита Попова обаче такива неща не бива да се случват.

„Сърцето ми се свива, когато видя където и да е, не само в Пловдив, където и да е в страната, събрани хора, които поругават не само сгради, които поругават хора и които изразяват своите чувства по начин, който да свива душата на другите. Иска ми се никога да не ставаме свидетели на такова нещо“, подчерта вицепрезидентът.

Според Попова когато с действия показваме толерантност и взаимно уважение, това въздейства и на останалите и именно това се вижда на фотосите на Огнян Панов.

Фотоизложбата „Животът на малцинствата в България“ ще обиколи 14 града в страната през следващата година, съобщиха организаторите.

Подобни статии

Top