Спортният министър: Над 3 пъти са увеличени парите за спортна подготовка

Над 3 пъти са увеличени парите за спортна подготовка

С 320% са увеличени средствата за спортна подготовка. Това заяви в Пловдив министърът на спорта в оставка Мариана Георгиева. Въведено е и пряко финасиране на спортисти, треньори и клубове. Парите за спорт в бюджет 2014 са увеличени с над 8 на сто.

Макар това правителство да е работило само 14 месеца за това време са въстановени много несправедливости и са заличени различията в спорта, заяви Мариана Георгиева. По думите й в спортната политика са въведени европейски правила и стандарти, както и в цялостното изграждане на спортната инфраструктура. Извършена е категоризация на спортовете и и е увеличено финсирането в спортната подготовка, посочи министърът. Според нея е възстановено и самочувствието на елитните български спортисти, които са се върнали на терена.

„Ние заварихме финансиране на 80-дневна спортна подготовка срещу 5 600 лева. Сега с тези 320 % , които няма да спра да подчертавам, ние финансираме 220 дни подготовка, а сумата за това е 17 600 лева”.

Министър Георгиева подчерта още, че по време на управлението на правителството е създадена програма за финансиране на спортните клубове, които вече са преки бенефициенти на принципа на проектното финансиране, въведени са, в договорите за финасиране на федерациите показатели, чрез които да държат сметка за методиката на спортната подготовка. Факт са и промените в Закона за обществените поръчки, ангажимент който Георгиева пое, заставайки на поста министър. Така от 1 юли са облекчени и мениджърите на спортните федерации.

Подобни статии

Top