Марин и Ради – новото музикално дуо на Главната

Уличните музиканти в Пловдив

72-годишният Марин от Стара Загора и 80-годишният Ради от Сливен са новите лица на Главната улица в Пловдив. Двамата се запознават в града под тепетата преди година и решават, че е по-добре вместо да се конкурират, да обединят таланта си и така да припечелят повечко в студените дни. Уличните виртуози дори живеят заедно на квартира и споделят хляба си. „Трудно е в тези тежки времена да нямаш другар в живота“, единодушни са възрастните мъже.

Марин е родом от Стара Загора, споделя, че през зимата идва в Пловдив, а през летните месеци остава в града на липите, защото тогава дори тук улиците опустяват. Дълги години възрастният мъж е бил пекар в хлебозавода в родния си град. Но преди десетина години го съкращават и той е принуден да търси друг начин на препитание. Спомня си за стария акордеон, потънал в прах на тавана, вади го и бързо си припомня любимите мелодии.

Семейството на 72-годишния музикант живее в Стара Загора. Съпругата му е починала много млада, а двете му деца едва свързват двата края, тъй като нямат постоянна работа. Има двама внуци – на 13 и 15 години, които нямат никакво желание да наследят занаята на дядо си. „Учат се на компютрите, не ги интересува акордеонът“, жалва се старият човек.

Марин е самоук, а обичта към музиката наследява от предците си – дядо му, а преди това и прадядо му са били любители-акордеонисти. Признава, че ако има пари, би си купил по-хубав инструмент, но засега и този върши работа. Избрал е да свири в Пловдив, защото градът е голям, а по Главната винаги се намира някой, който да пусне я 20 стотинки, я цяло левче. В края на деня, Марин събира по 10-12 лева в кутията си и признава, че е доволен.

Все още времето е топло и музикантът може да стои на Главната улица по цял ден. Но когато паднат големите снегове, няма да е така, „ту ще сме тук, ту няма да сме“, смее се Марин.

Ради е другият колоритен образ, който може да откриете на пъпа на Пловдив. Той е родом от Сливен и свири на цигулка. Талантът е наследил от дядо си, който е бил майстор на контрабаса. „Който има сърце – дава пари, който няма – здраве да има“, махва с ръка Ради и подхваща цигулката.

Подобни статии

Top