Марица е пълноводна, но далече от опасното ниво

Нивото на Марица се покачва

Река Марица отчита повишение на водите си в средното и долното течение. На места пълноводието може да бъде значително, предупредиха от Министерството на околната среда и водите и обявиха червен код за течението при Свиленград.

Прогнозата за следващото денонощие е за продължаване на обилните валежи. Няма опасност от преливане на Марица в пловдивския участък, заяви заместник-кметът по сигурността Александър Държиков. В момента водата е с около два метра под критичното ниво.

Организирано е денонощно наблюдение с камери. Ако няма внезапни или нерегламентирани изпускания, реката не може да прелее от обикновени валежи, колкото и обилни да са те, подчерта заместник-кметът.

Ето и данните от Басейнова дирекция. В района на Свиленград нивото е надвишило червената линия за тревога и водният стълб е достигнал 5,5 метра. От утре се очаква спадане с метър – метър и половина, при което водният стълб да слезе под жълтата линия за тревога. В рамките на вчерашния ден при Първомай Марица се е покачила с 33 сантиметра, а при Пазарджик е спаднала с 14 сантиметра.

В Пловдивска област реката е в нормалните стойности, съобщиха от Басейнова дирекция. Оттам заявиха, че се очаква повишение на водното ниво в чертите на града с половин метър в неделя, като тогава то ще достигне жълтата линия за предупреждение или 2,5 метра.

Река Тунджа също значително е повишила водния си стълб, водата е с половин метър над опасната червена линия, като при Елхово е обявена тревога.

Подобни статии

Top