Марица най-пълноводна при Свиленград

Нивото на река Марица е повишено като цяло след падналите интензивни валежи през последните дни, съобщиха от Басейнова дирекция. Най-значително е пълноводието при Свиленград, където нивото се е вдигнало до 2 метра и 60 см.

Въпреки това обстановката в Пловдивска област е нормална. Преливат язовири в общините Димитровград и Чирпан, в селата Странско, Бряст, Гита и язовир Орешец край село Бисер. В горното и средното течение на река Марица водният стълб е вече с тенденция към понижаване, съобщи  Николай Карнолски, директор на Басейнова дирекция Пловдив.

С 19 сантиметра е повишението при Пазарджик. „От Първомай нататък започва участъкът с по-значително повишение на нивото на река Марица. При Първомай е 56 см, при Свиленград стига до 2,60 метра, което вече е голямо повишение. В района на Пловдив реката е поставена под денонощно видеонаблюдение, подсилено от личното присъствие на дежурни специалисти, съобщи заместник-кметът по обществен ред и транспорт Александър Държиков. Синоптичната прогноза сочи спиране на валежите през следващите дни и спад на нивото на реката.

Подобни статии

Top